Fietsen over de Passo San Boldo: spectaculair!

Afdalen met de racefiets over de Passo di San Boldo in de Dolomieten doet denken aan een waterglijbaan. Wachten tot het stoplicht op groen springt, een donker tunneltje door en dan begint het spektakel.

Gekkenwerk om hier te fietsen, dachten wij toen we voor het eerst met de auto over de Passo San Boldo reden. Je weet niet wat je ziet want er zijn 5 tunneltjes en 6 bruggetjes en de weg lijkt recht naar beneden te gaan. De haarspeldbochten zijn ín de berg uitgehouwen!

passo_san_boldo
De Passo San Boldo is tijdens WOI gebouwd door het Oostenrijks-Hongaarse leger.
Fietsen over de Passo San Boldo

Toch, als je de cijfertjes over de Passo San Boldo bekijkt, is het prima te doen. De totale pas tussen de stadjes Trichiana en Tovena is 17 kilometer lang. Het aantal hoogtemeters bedraagt 706 hoogtemeters en het stijgingspercentage is gemiddeld 7,5%, met een maximum van 12%.

Fietsen op Passo San Boldo
De weg slingert door 5 tunneltjes en over 6 bruggetjes naar beneden.
Klimmen op Passo San Boldo

Twee dagen geleden, de dag na aankomst in onze B&B, zijn we daarom over de Passo San Boldo naar boven gefietst. En dat ging prima. De weg is inderdaad nergens te steil. Bovendien kijk je zó je ogen uit op de pas, dat je niet eens in de gaten hebt dat je aan het klimmen bent.

Geen tegemoetkomend verkeer

Je hoeft niet bang te zijn voor tegemoetkomend verkeer in de smalle tunneltjes, omdat er diverse stoplichten op de pas staan die ervoor zorgen dat het verkeer in één richting over de weg rijdt. Je hoeft je als wielrenner ook niet opgejaagd te voelen: de stoplichten geven iedereen ruim de tijd om de tunnels door te komen.

Wielrennen in Dolomieten op de Passo San Boldo
Op de pas staan stoplichten dus je komt geen tegemoetkomend verkeer tegen.

Zelfs als je het niet zou halen en er zou een auto tegemoet komen, dan hoor en zie je die ruim van tevoren aankomen en heb je tijd genoeg om aan de kant te gaan. De weg is ook niet zo steil in de goedverlichte tunnels dus je fietst er zo doorheen.

Vijf tunnels van Passo San Boldo
De Passo San Boldo is in 3 maanden tijd gebouwd! Krijgsgevangenen, ouderen, vrouwen en kinderen moesten meehelpen.
Afdalen op de Passo San Boldo

Afdalen op de Passo San Boldo geeft een echte achtbaan-sensatie. Omdat er geen tegenliggers aan komen, kun je de volle breedte van de weg gebruiken. Als je eenmaal de tunnels door bent, wacht je een brede weg met goed asfalt en overzichtelijke bochten voor een heerlijke afdaling.

Als je in de Dolomieten met fietsvakantie bent en je hebt de kans om over deze pas te fietsen, laat het niet schieten! Het is ongelooflijk spectaculair, een indrukwekkend staaltje mensenwerk met een adembenemend uitzicht.

Passo di San Boldo klein
Klimmen op de Passo San Boldo is prima te doen, het stijgingspercentage is gemiddeld 7,5%.
Volg deze blog
Janneke Scheepers van Zijwielrent.nl
Janneke Scheepers

Leuk dat je komt kijken! Ik ben Janneke Scheepers, in 2007 begonnen met wielrennen. De sport heeft mijn leven verrijkt en daar vertel ik graag over. Met mijn verhalen wil ik laten zien hoe geweldig het is om te wielrennen, of je nou fietst ter ontspanning of heel fanatiek bent. Ik vind het leuk als je reageert op mijn artikelen. Laat weten wat je denkt!

More Posts

Review LaFuga zomerset WIT!

Nature is Bike – La Bikepacking – Bikepacking en région Maine-et-Loire

Review EKOï C4 racefietsschoenen

5 reacties

  1. Wat een mooie beelden; in korte tijd is zijwielrent.nl voor mij een van de meest sympathiekste fietsblogs geworden. Beknopt, leuk en bovenal met veel plezier geschreven.
    Mijn complimenten voor met name de artikelen over verzet en in het bijzonder voor ‘minder schakelen tussen binnen- en buitenblad’. Als je deze materie zo duidelijk en simpel kan uitleggen ben je een hele grote! Niet alleen interessant voor fietsende vrouwen.

    1. Wauw Gus, wat een geweldig leuke reactie! Fijn om te horen dat mensen er iets aan hebben. Het compliment is ook voor Bart van Oers want hij heeft het geek-uitzoekwerk gedaan. Houd mijn blog in de gaten want er komen mooie filmpjes aan van Monte Grappa, de Sportful Granfondo en de Stelvio (die willen we donderdag gaan fietsen. Maar eerst vakantie vieren :-). Veel fietsplezier! Groetjes Janneke

  2. wat een prachtig zicht moet dit zijn en heerlijk om te klimmen ik hou van klimmen maar ik woon dan ook waar klimmen normaal zijn
    heerlijk om flimpje te zien

    1. Hoi Antony, woonde ik maar in een gebied waar je overal kunt klimmen, ik vind het ook het leukste wat er is (naast dalen natuurlijk!). Groetjes Janneke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Keep up to date

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Follow us

ZijWielrent © 2024