Oura Expert testzadel van Specialized

Getest: Specialized dameszadel Ruby vs Oura

Dameszadel Ruby Expert van Specialized zit al twee jaar op mijn racefiets. De afgelopen maand heb ik een ander dameszadel van Specialized getest: de Specialized Oura Pro. Nu is de grote vraag: welk zadel bevalt beter?
Dameszadel Ruby van Specialized

De Specialized Ruby Expert (zie foto hieronder) is een mooi dameszadel met een redelijk platte bovenkant. Het zadel zit comfortabel dankzij de lichte padding, de flexibele zijkanten en de uitsparing in het midden.

Specialized dameszadel Ruby Expert
Specialized dameszadel Ruby Expert.
Plat dameszadel

Doordat de bovenkant van de Specialized Ruby plat is, heb je het gevoel dat je heel actief ‘bovenop’ het zadel zit. Die actieve zit is vooral fijn bij steilere stukken klimmen. Ook als je iets minder diep zit, bijvoorbeeld tijdens een lange toertocht, is dit zadel erg comfortabel.

De Ruby geeft het gevoel van een actieve zit.
Daar staat tegenover dat de Ruby wat druk kan opleveren als je diep gaat zitten. Ik heb die ervaring in ieder geval. Zeker als ik mijn bekken kantel en onderin mijn stuur ga hangen, krijg ik op dit zadel op den duur teveel druk aan de voorkant. Dit hoeft bij jou natuurlijk niet zo te zijn.

Dameszadel Oura van Specialized

De Specialized Oura Pro (zie foto hieronder) heeft geen platte bovenkant maar een subtiele komvorm. De achterkant van het zadel loopt wat omhoog, waardoor je voor je gevoel letterlijk diep in het zadel zit.

Dameszadel Oura Pro van Specialized getest
Dameszadel Oura Pro van Specialized.
Dameszadel met komvorm

De komvorm van dameszadel Oura is vooral fijn als je tempo wilt maken op het vlakke met een diepe zithouding. Dankzij de komvorm en de uitsparing kan ik bij de Specialized Oura mijn bekken kantelen zonder dat dit druk oplevert. Het zadel helpt je echt om aerodynamisch te gaan zitten.

Ik kan langdurig onderin mijn stuur hangen en heel diep zitten: ideaal bij tegenwind. Ook na 180 kilometer fietsen levert de Specialized Oura geen zadelpijn op.

specialized_ruby_oura_expert_dameszadel2
Specialized dameszadels Ruby en Oura van de zijkant gezien.
Klimmen met de Specialized Oura

Klimmen gaat ook goed met de Specialized Oura. Enkel bij heel steile stukken (+14%) zou ik soms liever de Ruby met vlakkere bovenkant hebben, omdat ik daar meer bovenop zit. Bij de Oura heb ik op sommige zeer steile stukken het gevoel dat ik me vanuit mijn luie stoel omhoog moet duwen.

Expert en Pro: titanium en carbon
De Pro-versie ziet er slanker uit
De Specialized dameszadels Ruby en Oura zijn er in twee varianten: Expert en Pro. De Expert-versies hebben meer padding en zijn uitgevoerd met titanium rails. De ‘Pro’-versies hebben minder padding en zien er een stuk slanker uit. Ze zijn uitgerust met een carbon rail, wat ze zeer lichtgewicht maakt.

testzadel_specialized

Conclusie: Specialized Ruby vs Oura

Zowel de Ruby als de Oura van Specialized zijn heel comfortabele zadels, beide een goede optie als je het mij vraagt. De komvorm heeft de doorslag gegeven in mijn keuze voor de Oura.

Laat je keuze afhangen van je houding en doel
Als je op beide zadels goed zit, zou ik mijn keuze af laten hangen van je houding en het soort ritten dat je vooral wilt maken. Zit je graag sportief en ben je prestatiegericht bezig tijdens je trainingen, dan zou ik gaan voor de Oura Expert of Pro. Wil je meer variëren qua training, zit je graag actief ‘bovenop’ je fiets en houd je van klimmen, dan is de Ruby Expert of Pro wellicht een betere optie. Dit hangt natuurlijk wel af van je bouw en fietshouding.

Laat je hoe dan ook goed adviseren bij je aankoop en vraag altijd of je een zadel een tijdje uit mag testen voordat je het koopt.

Specialized Ruby en Oura, gewicht en prijs

De Specialized Ruby en Oura, versies Pro en Expert, zijn verkrijgbaar in de breedtes 143 mm, 155 mm en 168 mm. Hieronder staat het gewicht per zadel, dit hangt af van de breedte die je kiest.

  • Ruby Expert: 231 – 240 gram, € 129,90, verkrijgbaar in wit en zwart.
  • Oura Expert: 272 – 281 gram, € 129,90, verkrijgbaar in wit en zwart.
  • Ruby Pro: 150 – 177 gram (Ruby Pro), € 159,90, verkrijgbaar in zwart.
  • Oura Pro: 169 – 184 gram, € 159,90, verkrijgbaar in zwart.

Lees ook: Vind een dameszadel voor je racefiets in 4 stappen.

Volg deze blog
Janneke Scheepers van Zijwielrent.nl
Janneke Scheepers

Leuk dat je komt kijken! Ik ben Janneke Scheepers, in 2007 begonnen met wielrennen. De sport heeft mijn leven verrijkt en daar vertel ik graag over. Met mijn verhalen wil ik laten zien hoe geweldig het is om te wielrennen, of je nou fietst ter ontspanning of heel fanatiek bent. Ik vind het leuk als je reageert op mijn artikelen. Laat weten wat je denkt!

More Posts

Fietsen in Emilia-Romagna tijdens de Nove Colli

INTRODUCTIE NIEUWE LIV LANGMA RACEFIETS

Fietsen in Flevoland: Landal GreenParks Waterparc Veluwemeer

2 reacties

  1. Ik heb pas ook ergens 3 testzadels mee gehad, maar ze bevielen allemaal niet. Nu hoor ik veel goede verhalen over de zadels van specialized, maar die hadden ze in die winkel niet. Waar kan je zo’n testzadel proberen??

  2. Hoi Marita, ik heb zelf ook goede ervaringen met de zadels van Specialized. Helaas heb ik begrepen dat ze tegenwoordig niet meer werken met testzadels. Bij wijze van uitzondering heb ik nog wel een testzadel mee gekregen. Specialized hanteert tegenwoordig de volgende regel: je koopt als klant een zadel, en als het je niet bevalt, dan breng je het terug naar de winkel. Dit kan in ieder geval in de Specialized Stores. Ik zou er gewoon eens naar vragen. Succes met je zoektocht naar een fijn zadel!
    Groetjes Janneke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Keep up to date

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Follow us

ZijWielrent © 2024