WeOwnYellow QOM ride In het wiel van Marianne Vos

WeOwnYellow QOM-ride 145 km met Marianne Vos

Dat is ook wat, rijd ik net op kop, komt de Amerongse berg eraan. En de bedoeling is nog wel dat we een QOM gaan rijden. Marianne, kom ons redden!

Als ik in april 2015 de eerste berichten voorbij zie komen over WeOwnYellow, een nieuw fietsevent voor vrouwen, twijfel ik even. Als lone cyclist heb ik amper ervaring met wielrennen met andere vrouwen. Los van het feit dat ik weinig wielrensters ken, lijkt het me ergens niet serieus genoeg. Iets met te veel kletsen, te weinig fietsen.

Fietsen met vrouwen leek me niet serieus genoeg. Teveel kletsen, te weinig fietsen

Maar WeOwnYellow maakt me toch nieuwsgierig. Dit is nog eens een groots opgezet evenement! Met een uitdagende fietstocht erbij, de QOM-ride van 145 kilometer. Wat een vondst, om verschillende groepen samen te stellen op basis van gemiddelde snelheid. En Marianne Vos rijdt ook mee, wanneer krijg je nou zo’n kans? Die QOM-ride met de snelste groep, gemiddeld 33 tot 35 km per uur, wil ik wel eens proberen.

we_own_yellow_vrouwenwielrennen1
Groep 1 staat klaar voor vertrek met Marianne Vos aan de leiding.
WeOwnYellow QOM Ride

Groep 1 vertrekt op 12 juli als eerste, stipt om 8:30 uur. We gaan meteen vol van start met Marianne Vos en de ride leaders op kop. De beloofde 33 tot 35 kilometer per uur halen we niet in de regen en wind maar er wordt flink doorgereden. Degenen achterin de groep moeten eraan trekken om na de bochten steeds de gaten dicht te rijden.

Ik had verwacht dat we gewoon achter de ritleidsters aan zouden rijden. Mooi niet! Na een paar kilometer stopt Maan Klomp, trainster bij Vrouwenwielrennen Amsterdam, de groep en kondigt ze aan: “Wij blijven dus niet de hele rit op kop rijden, we gaan speeddaten. Ofwel: rouleren.”

marianne_vos_weownyellow3
Vlak vóór het sprintje op de Amerongse berg.
Gesprekje met Marianne

Leuk! Te gek dat iedereen 100% mee mag doen. En dat ik zo, al roulerend, de hele groep leer kennen. Het is wel bijzonder, ineens fietst Marianne naast me. We praten even over Toscane, waar ik haar schitterend heb zien winnen tijdens het WK Vrouwenwielrennen 2013.

Dus nu vormen we een rijdend kippenhok?

Het eerste deel van de tocht is het een gepraat van jewelste. Ik denk: dus nu vormen we een rijdend kippenhok? Ach wat boeit het: het is leuk en we rijden serieus door. We hebben alleen nog adem over om te praten, cool toch.

met_marianne_vos_Web
Met Marianne Vos bij eerste fouragestop. Zij fietst vanaf hier verder met Groep 2.
Amerongse berg

En zo bevind ik me vlak voor het begin van de Amerongse berg op kop. Dat is ook wat, rijd ik net op kop, komt het hoogtepunt van de tocht eraan. En de bedoeling is nog wel dat we een QOM gaan rijden. Marianne, kom ons redden!

Gelukkig komt Marianne er snel aangesprint en daar gaan we. Geen idee hoe hoog of lang de bekendste beklimming van Utrecht is. Maar ik ga ervoor, even doorzetten nu. Hm, dit gaat best hard maar daar is het einde van de helling alweer in zicht. Hijgend als een paard kom ik als vierde boven, Marianne Vos en ritleidster Arwen Altenburg liggen ruim voor. Lekker snel afdalen en dóór.

lekke_band_vrouwenwielrennen
Lekke band? Daar wordt teamwork van gemaakt!
Rouleren

Deze WeOwnYellow fietstocht is nog veel leuker dan ik had gehoopt. Het is te gek om met vrouwen te fietsen die ongeveer hetzelfde niveau hebben en er enorm veel lol in hebben. Er wordt niet gemiept maar gewoon stevig doorgetrapt. En als er iemand een lekke band krijgt: niks aan de hand, we wachten met zijn allen. Samen uit, samen thuis.

Met het rouleren gaat het wel niet helemaal soepel en ook vallen er gaten na iedere bocht. Ritleidster Maan Klomp moet het herhaaldelijk zeggen: niet sprinten na de bocht, rustig twee aan twee blijven rijden! Op den duur gaat het beter. Ik vind het uitdagend: opletten, mee rouleren, waarschuwingen roepen, geen fouten maken in het peloton: wat dat betreft heb ik veel te leren.

vliegtuighangar_fouragestop_weownyellow
De tweede fouragestop is op vliegbasis Soeserberg, tussen de vliegtuigen.
Vliegveld

Na pakweg 70 kilometer rijden we een grote open vlakte op, met onder ons een brede betonnen weg en rechts een groot glazen gebouw. Wat gaan we nou krijgen… Rijden we echt een vliegveld op? Ja hoor, het fouragepunt is ín de hangar van vliegbasis Soesterberg, tussen de vliegtuigen! Wat een ontzettend gave locatie voor de fouragestop, hiermee overtreft de organisatie van WeOwnYellow zichzelf.

wielrennen_langs_de_vecht
Wachtend bij de open brug over de Vecht, dichtbij de finish alweer.

Fietsen met andere vrouwen, dat is hartstikke leuk!

Even later rijden we langs de Loosdrechtse plassen, vol in de wind over de dijk. Moet je ons snelle vrouwen nou zien, denk ik met een zweem van trots. Dit is echt gaaf, we rijden gewoon volle bak, niks terughoudend. Ik vind het kicken. Misschien mezelf toch eens aanmelden bij een club, want fietsen met andere vrouwen, dat is hartstikke leuk!

Bekijk mijn WeOwnYellow QOM-ride op Strava

we_own_yellow_finish
Bij de finish: prosecco!

N.B. Complimenten aan Take The Stage en alle vrijwilligers voor de fantastische organisatie van WeOwnYellow: de goed uitgeruste fouragepunten, de geleide toergroepen, het lekkere eten en de vele leuke stands. Met dit festival hebben jullie honderden fietsmeiden een topdag bezorgd!

Volg deze blog
Janneke Scheepers van Zijwielrent.nl
Janneke Scheepers

Leuk dat je komt kijken! Ik ben Janneke Scheepers, in 2007 begonnen met wielrennen. De sport heeft mijn leven verrijkt en daar vertel ik graag over. Met mijn verhalen wil ik laten zien hoe geweldig het is om te wielrennen, of je nou fietst ter ontspanning of heel fanatiek bent. Ik vind het leuk als je reageert op mijn artikelen. Laat weten wat je denkt!

More Posts

Leatt Endurance 4.0 fietshelm: een fijne offroad reisgenoot

Ben jij ook klaar voor de Amstel Gold Race?

IRIS & Komoot organiseren opnieuw Women’s Weekenders

3 reacties

    1. Hoi Mathijs, hopelijk volgen er nog veel meer van deze ritten! Ik schrijf er graag over en vind het helemaal leuk als anderen van mijn verhalen genieten. Bedankt voor je reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Keep up to date

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Follow us

ZijWielrent © 2024