Bikefit racefiets

Bikefit: op zoek naar mijn ideale fietshouding

Heb ik nou een goede houding op mijn racefiets of niet? Benieuwd of een 'bikefit' een definitief antwoord op deze vraag kan bieden.

Ik heb goede reviews gelezen over Bike Passion in Almkerk (tegenwoordig Jurrian Cycling Consultancy), dus daar ga ik naartoe voor mijn bikefit.

Het zadel van mijn racefiets is de afgelopen jaren al vaak verzet. Naar voren, naar achteren, loodlijntje ernaast, handboek erbij… Altijd is er de twijfel of mijn racefiets goed is afgesteld en of ik de goede fietshouding heb. Deze vrijdagmiddag hoop ik erachter te komen.

Bike Passion in Almkerk
Bike Passion in Almkerk is een leuke zaak: voorin is de winkel met mooie spulletjes, achterin de ruimte voor de bikefit.
Fietshouding

Bike Passion is een leuke wielerzaak met een open werkplaats. Erachter is de ruimte voor de bikefit. In het midden van de ruimte staat een grote stellage: de pasfiets. Daarop zal ik moeten plaatsnemen om de voor mij optimale fietspositie te bereiken.

Sici Pasfiets voor Bike Fit
De pasfiets waarop de fietsmeting wordt gedaan.
Intakegesprek bikefit

Ik word geholpen door Freek de Haan. Tijdens het intakegesprek vraagt hij naar mijn medische achtergrond, beroep en fietsgewoontes. “Het is geen kwestie van: gegevens in de computer gooien en er komt een lijst met uitkomsten uitrollen. We houden rekening met jouw doelen op de racefiets, je persoonlijke situatie, jouw specifieke lichaamsbouw, gezondheid en wensen.”

Fysisch onderzoek
Ongelooflijk, dat er zoveel te analyseren valt aan je lichaam.
Na het opmeten van mijn racefiets – de verhoudingen worden precies gekopieerd naar de bike fitting pasfiets – beginnen we met de onderzoeken. Ongelooflijk, dat er zoveel te analyseren valt aan je lichaam! Voeten, flexibiliteit, stabiliteit, hoe ik mijn benen beweeg, of mijn ene been misschien iets langer is, hoe ik mijn gewicht verdeel, of mijn been naar binnen valt bij een bepaalde beweging…

bikefit_vetpercentage_meting
Bij het fysisch onderzoek hoort ook een vetpercentagemeting.
Core training

Ik heb een gemiddelde spierkracht, zeker niet veel. Dat valt me wel een beetje tegen. “Wielrenners denken altijd dat ze heel gespierd zijn maar het is allemaal geconcentreerd in de benen”, verklaart Freek. “Core training zou goed voor je zijn. Als je sterker bent in je core, kun je jezelf beter overeind houden op de fiets en dat geeft meer stabiliteit.”

Yogasessies kan ik ook wel gebruiken, blijkt uit de ‘stijve-hark-test’ (met je vingertoppen je tenen proberen aan te raken, en knieën rechthouden!) Gelukkig ben ik wel best flexibel in mijn heupen zodat ik toch redelijk diep op de racefiets kan zitten.

Schoenplaatjes voor klikpedalen

Dan mijn voeten nog. Mijn rechtervoet zakt een beetje door als ik ga staan, dit is op te lossen met een zooltje. Ook verstelt Freek mijn schoenplaatjes voor de klikpedalen. Die van mij stonden al redelijk goed maar het kan nog iets beter.

Ik pak herhaaldelijk mijn fietsschoenen – mag ik nu gaan fietsen? – maar nee, er volgen nog meer onderzoeken. Werkelijk alles wordt genoteerd: van mijn hamstring- en heupflexibiliteit, tot mijn vetpercentage en de kracht in mijn benen. We zijn wel een uur bezig voordat ik eindelijk op de bike fitting pasfiets kan klimmen.

bikefit_pasfiets
De pasfiets voelt als een kruising tussen mijn eigen racefiets en een spinningfiets.
Fietsmeting

Het voelt goed om eindelijk te kunnen trappen. De pasfiets geeft dezelfde ervaring als een spinningfiets en inderdaad, de afstelling lijkt op die van mijn racefiets.

Ik zie mezelf op een beeldscherm. Op het scherm zijn allerlei lijnen en punten te zien, het is de bedoeling dat mijn houding dadelijk op de juiste manier correspondeert met de punten. Op mijn benen en schouders heeft Freek kleine ronde stickertjes geplakt. Ook richt hij een laserstraal op mijn benen.

Bike fit bij Bike Passion: uitlijnen van de knieën
Met behulp van een laserstraal wordt gekeken of mijn knieën goed in lijn staan.

“Ik zie al wat er gaat gebeuren”, zegt Jurrian, de eigenaar van Bike Passion, die even binnenloopt om te kijken hoe het gaat. O ja? Ik ben razend benieuwd wat ze dan gaan veranderen. Ik vind dat mijn armen er nogal gestrekt uit zien. Mijn zadel zal wel naar voren gaan, denk ik. Maar verder? Geen idee.

Steunzool

Een reeks nieuwe metingen volgt. Zo moet ik een paar keer trappen en dan in volle vaart stilhouden terwijl Freek mijn voet vasthoudt. Zo kan hij de natuurlijke stand van mijn been tijdens het trappen opmeten. Als de laserstraal van voren op mijn benen wordt gericht, blijkt dat mijn rechterbeen wat naar binnen valt. De doorzakkende rechtervoet wees daar al op. Ik krijg een steunzooltje en daarmee is het opgelost.

Bike Fit bij Bike Passion
De afstand tussen mijn zitbotjes wordt op de ‘ouderwetse’ manier opgemeten: met behulp van een stukje ribbelkarton.
Zadel drukpuntanalyse

Tijd om naar mijn zadel te kijken. Eerder heeft Freek al op de ‘ouderwetse’ manier de afstand tussen mijn zitbotjes opgemeten, met behulp van een stuk ribbelkarton. Nu doet hij een zadeldrukhoes over mijn Specialized Oura Pro zadel voor de drukpuntanalyse. Op het scherm is te zien dat de drukpunten precies op de goede plek zitten: bij mijn zitbotjes. Gelukkig maar, ik heb het zadel net gekocht.

Bike fit bij Bike Passion
Drukpuntanalyse om te kijken of mijn zadel goed past.
Selle SMP Plus

“Wil je misschien nog een ander zadel uitproberen?”, vraagt Freek en hij trekt een kast open met testzadels van allerlei merken. De Selle SMP Plus, dat is zo’n gevaarte, die wil ik wel proberen. Ik vind het geen mooi zadel en zou het daarom niet snel kiezen. Maar ik blijk er nog beter op te zitten dan op mijn Specialized Oura. Ik zit best beweeglijk op mijn Specialized zadel, legt Freek uit, en dit zadel met een duidelijke komvorm geeft me net iets meer stabiliteit.

Drukpuntmeting bij dameszadel
Mijn Oura Pro zadel van Specialized past prima: de druk zit achterop en is goed verdeeld: er zijn geen rode kleuren te zien.
Agressieve zit

De onderzoeken zitten erop, we gaan de testfiets verstellen. Ik ga ervan uit dat ik minder sportief op de fiets gezet zal gaan worden. Het tegengestelde is het geval. Freek zet mijn zadel 2 centimeter omhoog en 2,5 centimeter naar voren. Mijn stuur gaat 1,5 centimeter naar beneden. Daarnaast monteert hij een smaller stuur op de pasfiets dat beter past bij mijn schouderbreedte.

Ik zit nu een stuk sportiever.

Ik zit dus een stuk sportiever op de fiets dan voorheen. Die uitkomst had ik helemaal niet verwacht. Volgens Freek had een herenracefiets waarschijnlijk beter bij mijn lichaam gepast.

En nu over naar mijn eigen racefiets

Freek pakt mijn Trek Madone damesracefiets erbij. Hij ziet al snel dat de nieuwe afstelling op mijn fiets niet mogelijk is. Ik ben teleurgesteld: wat nu?

Tijd om de trukendoos open te trekken. Freek pakt een andere stuurpen die een grotere hoek naar beneden maakt. Samen met een extra smalle balhoofdring bereiken we de ideale stuurhoogte. Dat het een witte balhoofdring is, vind ik prima. Ok, het is een beetje een stijlbreuk, maar nou en? “Dat is het verschil tussen fietsende vrouwen en mannen”, lacht Jurrian, “als vrouwen maar fijn zitten, vinden ze het goed.”

Fietsmeting: overzetten van configuratie
De afstelling zoals bepaald tijdens de bikefit wordt toegepast op mijn racefiets.

Ik schaf ook meteen een zadelpen zonder setback aan waardoor mijn zadel verder naar voren kan. Op termijn koop ik nog het smallere stuur, want volgens de bike fit komt er nu te veel druk op mijn polsen doordat ik die teveel naar buiten moet draaien.

Kosten fietsmeting

Voor de uitgebreide bikefit met basisanalyse fysiologie en anatomie betaal ik € 239,-, daar komen de nieuwe fietsonderdelen nog bij. Ik kan die ook elders kopen maar wil mijn racefiets graag meteen in orde hebben.

Ik vind de bike fit het geld waard

Ik vind de fietsmeting wel het geld waard. Het onderzoek is heel grondig en dankzij de aanpassingen zit ik nu sportiever en tegelijkertijd comfortabeler op mijn fiets. De uitkomsten met de precieze afstelling krijg ik van Bike Passion toegestuurd. Handig voor als ik nog eens een nieuwe racefiets ga kopen of er één wil huren op vakantie.

Nieuwe afstelling in de praktijk

Twee dagen na de bikefit kan ik mijn nieuw afgestelde racefiets uitgebreid testen tijdens de WeOwnYellow QOM ride met Marianne Vos, een rit 145 kilometer. Dat geeft geen centje pijn. Ik ben blij met mijn diepe zit in de stevige wind, en hoef nu minder snel onderin de beugels te gaan. Vooral de wetenschap dat ik nu echt goed op mijn fiets zit, is fijn.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen in augustus 2015. Bike Passion is verder gegaan als Jurrian Cycling Consultancy en is niet langer in Almkerk gevestigd. Jurrian biedt bikefits op diverse locaties in heel Nederland.

Volg deze blog
Janneke Scheepers van Zijwielrent.nl
Janneke Scheepers

Leuk dat je komt kijken! Ik ben Janneke Scheepers, in 2007 begonnen met wielrennen. De sport heeft mijn leven verrijkt en daar vertel ik graag over. Met mijn verhalen wil ik laten zien hoe geweldig het is om te wielrennen, of je nou fietst ter ontspanning of heel fanatiek bent. Ik vind het leuk als je reageert op mijn artikelen. Laat weten wat je denkt!

More Posts

Review LaFuga zomerset WIT!

Nature is Bike – La Bikepacking – Bikepacking en région Maine-et-Loire

Review EKOï C4 racefietsschoenen

5 reacties

 1. Hoi Janneke

  Ik ben een tour/recreatiefietser. Een klein beetje op leeftijd (65).
  Loop al een poosje rond met het idee eens een goede bikefit te laten doen.
  Zie soms door de bomen het bos niet meer. De één belooft nog meer dan de ander! De prijzen variëren enorm!
  Je blog is lovend. Dit is echt een goede bikefit die zijn geld waard is en waar iedereen gelijk behandeld wordt?

  Ik hoor of zie wel wat van je.

  Groet
  Pierre

  1. Hoi Pierre, dank voor je reactie op mijn artikel. Jurrian kijkt niet alleen naar je lichaamsverhoudingen, maar ook naar je doel, voorkeuren op de fiets en bijvoorbeeld je lichamelijke flexibiliteit. Het is heel uitgebreid wat hij doet. En het is heel individueel. Er zijn ook mensen die bij hem een bike fit voor de toerfiets laten doen. Het kost wat maar je hebt er langdurig profijt van en je weet zeker dat je de juiste fiets kan kopen (of je huidige fiets op de goede manier kan aanpassen). Ook voor de volgende fiets heb je die gegevens dan altijd bij de hand. Ik heb er veel van opgestoken en ben op een betere manier op mijn fiets gezet. Een mooie bonus is de drukpuntentest die je kunt doen met meerdere zadels die Jurrian in de lade heeft liggen. Dus ja, ik raad Bike Passion (tegenwoordig Jurrian Cycling Consultancy) zeker aan. Succes bij het maken van je keuze! Groetjes Janneke

 2. Hoi Janneke.

  Goed artikel! Ook ik ben misschien wel geïnteresseerd in een bike fitting, zeker na aankoop van een nieuwe racefiets afgelopen zomer. Nu lees ik dat de kosten € 239 waren. Echter, als ik op de website van Bike Passion kijk is de goedkoopste (ga ervan uit dat je die hebt gedaan) € 289. Verschil van € 50 dus wat niet mals is. Voordat ik Bike Passion hierover wil gaan benaderen wil ik even zeker weten of je geen typefout hebt gemaakt ;-).

  Hoor graag!
  Gr Koen

  1. Hoi Koen, dat is geen typefout, dit was de situatie drie jaar geleden toen ik de bikefit heb gedaan. Voor een toelichting op de prijzen en bikefitting anno 2018 kun je het beste contact opnemen met Jurrian zelf. Veel succes!

 3. Bike Passion heet inmiddels Jurrian Bike en is verhuisd!

  Beste Janneke,

  Ook ik heb bij Jurrian en bikefit laten doen (2017) en ben er erg blij mee. Voor iedereen die overweegt om een nieuwe fiets aan te schaffen: investeer vooraf in een bikefit zodat je zeker weet dat je de fiets koopt die bij jou lichaam past! Het is echt de investering waard. Jurrian geeft je dan de modellen door die op jou lijf geschreven zijn. Misschien is dat niet helemaal de bike die je in gedachten had maar goed op je fiets zitten is meer waard.

  Tot slot nog dit: in april is Bike Passion is van naam veranderd en heet Jurrian Bike en verhuisd van Almkerk naar de Vijverstraat 56 in Nieuwendijk. Website: http://www.jurrian.bike.nl

  Veel veilige kilometers iedereen in 2019!

  Sportieve groet, Reinier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Keep up to date

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Follow us

ZijWielrent © 2024