Op weg naar The Ride 2024 | Carnaval vs The Ride

Fiets op stal – Carnaval vs The Ride

Als diep gewortelde Brabantse én als de echtgenote die wederhelft leerde kennen tijdens Brabants’ grootste culturele erfgoed feest, kan en mag carnaval simpelweg niet worden overgeslagen. Oké, tijdens de corona jaren moest de polonaise even op pauze, maar daarna gingen we weer los met z’n allen. Ook dit jaar kon carnaval niet worden overgeslagen en liet ik trainer Martin weten dat de racefiets het tweede weekend van februari voor even op stal moest blijven. Natuurlijk moet dat kunnen, want zoals eerder gezegd, ik verdien mijn boterham niet met fietsen en even een weekendje niet fietsen is, zeker ook mentaal, zo slecht nog niet. Even afschakelen, voordat we weer doorschakelen naar een volgende trainingsweek. 

Carnavalspeloton

En zo geschiedde. C.V. de Panterkes (voor de lezers van boven de rivieren, C.V. staat hier voor Carnavals Vereniging en niet voor Centrale Verwarming) trokken hun gewatteerde jassen uit de muf ruikende verkleeddozen, lieten de lokale coupeuse, moeder of ander handig familie lid, de recent gescoorde emblemen met kolderiek teksten op de jas zetten en klaar is Kees. Samen met het manvolk gehuld in traditionele kiel, eveneens voorzien van de meest fraaie emblemen, gaat het à bloc vanuit Goirle (a.k.a. Gool of tijdens carnaval Ballefruttersgat) richting Kruikenstad. Tijdens de fietsrit is er een haantje die denkt aan de boom te kunnen schudden, maar niets is minder waar. Het voltallige Goolse peloton arriveert in de oranje groen gekleurde stad voor een avondje ouderwets carnavallen. 

Kameraadschap tijdens carnaval

Het Stadhuisstraatje is deze vrijdagavond de plek waar je wezen moet. De muziek is hier zoals ie moet zijn, de bar is binnen handbereik en zowel op links als rechts doemen bekenden en minder bekenden, maar bovenal gezellige mensen op. We gaan hier al snel van links naar rechts en zingen uit volle borst mee met carnavalskraker na carnavalskraker. Met een Radlertje in de hand observeer ik het gezellige tafereel. Wat een kameraadschap, wat een lol. Mooi gek feest ben je, carnaval. Dan is het tijd de stalen (stads)ros weer op te zoeken. De ‘koers’ was blijkbaar wel erg hard gemaakt en één van mijn kameraden heeft een jasje teveel uitgedaan. En zoals je de Tour in bed wint, geldt dat ook voor carnaval. Goed slapen is essentieel voor een goed herstel. 

Recupereren

Na een nachtje goed slapen, een ontbijt bestaande uit Brabants worstenbrood, koffie en nog meer koffie, schroeven we onze goede benen weer onder. Verkleeddoos open, nieuw pak eruit, verkleeddoos dicht. Op naar centre ville de Gool, daar waar we vandaag moeten zijn. De lokale carnavalsoptocht staat op het menu. Een soort wandeletappe van kleine en grote praalwagens die we met onze eigen grupetto kameraden aanschouwen. De optocht gaat regelmatig in surplace, waardoor er flinke gaten vallen richting de eerste wagens. Nadat we alle wagens voorbij hebben zien trekken, gaan we in gestrekt tempo richting het lokale café, waar we ons en groupe in het carnavalsgedruis storten. We verlaten de kroeg vandaag nog voordat er ook maar iemand de man met de hamer ziet. Verstand komt tijdens carnaval met de dagen. We recupereren met een overgebleven pelotonnetje in een lokaal etablissement, waarna we Joop Zoetemelks’ woorden ook nu weer eer aan doen. Naar huis en te bed!

Fietswissel

Op zondag klinkt het startschot al vroeg. Zoals de tour op niemand wacht, wacht ook de optocht in Kruikenstad op niemand. Daarom staat het worstenbrood en ander lekkers al op tijd klaar. Zonder goede bodem geen koers zullen we maar zeggen. Na het schieten van een kleurrijke kiek, checken we onze bandenspanning, zetten onze voeten op de pedalen en is het in één rechte lijn naar de meet. 

Althans, voor de meesten dan. Er wordt helaas lek gereden. De fietswissel is goed in orde, maar niet super snel. Ons pelotonneke komt daarom dit keer incompleet over de meet. Maar niet getreurd voor onze eigen Kenny van Hummel. Een blikje gerstenat staat hier al koud voor onze lekrijder en dan is het d’r op d’r over. Wat een feest, wat een lol en wat een kameraadschap.   Het lijkt wel een wielerfeest als The Ride!  

Detox 

Het is maandag, the day after. Tijd voor een zelfbenoemde detox ride. Met het hoofd nog in de carnavalswolken en de benen in standje polonaise, fietsen manlief en ik een paar uurtjes om het lijf weer wat soepel te maken. Poging geslaagd! Klaar voor meer, meer uren, meer kilometers, meer wattages en nog meer fietsplezier. Als het weer nu ook eens mee gaat werken…

Wil je meer van Astrid lezen? Lees dan haar andere blogs:

Wil je meer weten over The Ride? Check dan alles via de link hier

Redactie Zijwielrent.nl

More Posts

Leatt Endurance 4.0 fietshelm: een fijne offroad reisgenoot

Ben jij ook klaar voor de Amstel Gold Race?

IRIS & Komoot organiseren opnieuw Women’s Weekenders

Eén reactie

  1. Weer een leuk verhaal. Fijn dat ik genoemd ben als embleempkakker😂. Zal je moeder niet zo leuk vinden🤤😇.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Keep up to date

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Follow us

ZijWielrent © 2024