Op weg naar The Ride 2024 Update | Koud hè?!

Een update over haar avonturen op weg naar The Ride 2024 van Astrid Smidt

Koud hè?!

Koud, hè? 

Wat is ’t koud, hè? 

Koud, hè? 

Wat is ’t koud, hè? 

Spaan en Vermeegen

Als je de melodie van dit refrein kent, dan heb je bij deze je minimale leeftijd verraden 😉. Bijna 36 (!) jaar geleden zong zo’n beetje heel tv kijkend Nederland dit refrein luidkeels mee. Ter opfrissing van het geheugen; In de winter van 1987 scoorden Harry Vermeegen en Henk Spaan een hit met het nummer ‘Koud, hè’. Harry en Henk interviewden in geel-blauwe outfit politici en andere bekende Nederlanders. Bij het eerste interview gaf de thermometer 14 graden onder nul aan, waardoor Harry de vraag stelde: ‘Koud, hè, excellentie?”. Het nummer Koud hè?! was geboren, werd opgenomen voor het televisieprogramma Verona en op single uitgebracht onder de naam V-Boys. 

En ken je dit couplet nog?

Zeg, heb jij dat weer besteld, pokkenweer 

Last van kouwe tenen, kouwe oren, kouwe klauwen

Anti-vries (En) ook nog al die regen op je kop

Weinig wind maar het is helaas een hele kouwe

(uit ‘Koud he’ – V-Boys)

Het refrein en couplet vatten in acht zinnen Neerlands weer van de afgelopen weken of misschien wel maanden samen. Na eerst weken lang bakken met regen, werd het onlangs eindelijk lekker koud. Nou ja, lekker. Voor een wandeling met de hond in de bossen goed te doen, zeker zo met het zonnetje in de rug of op het bolletje. Maar fietsen met een gevoelstemperatuur van -12C is toch wel andere koek. En als er dan een duurtraining van 2,5 uur op het trainingsprogramma staat, zijn er toch wel even wat hoofdbrekens in huize Smidt. 

Winter Miles, Summer Smiles

Wat is wijsheid? Gewoon gaan? Binnen fietsen? Training uitstellen? De laatste twee opties zijn eigenlijk geen opties voor mij. Ik heb A gezegd tegen het trainingsplan, dus zeg ik ook B en 2,5 uur op de indoor trainer maakt mij alles behalve vrolijk. Blijft gewoon gaan over. Bij deze keuze zorgt het vaak gehoorde wielergezegde ‘Winter Miles, Summer Smiles’ voor het laatste zetje. De betekenis van dit gezegde laat zich raden: hoe meer fietskilometers er in de winter worden gemaakt, hoe leuker het in de zomer op de fiets gaat zijn. Gewoon gaan dus! 

Slecht weer bestaat niet, slechte kleding wel

Nog zo’n vaak gehoord wielergezegde, ‘Slecht weer bestaat niet, slechte kleding wel’. Op kou kun je je kleden, ook als je gaat fietsen! De kunst: laagjes en eens laagjes. Bivakmuts onder de helm. Merino wollen sokken. Goed gevoerde wielerbroek. Winterhandschoenen. Misschien zelfs wel winterschoenen (hier nog op het verlanglijstje). En voila, je bent ready to go. En onherkenbaar, dat wel.  

Nat, natter, natst

Naast kou hebben we ook bakken met regen over ons heen gehad. Daar kun je je ook op kleden, maar in huize Smidt is een flinke hemelse douche vlak vóór/tijdens de start van een rit toch een no-go. Zeker als die regen gepaard gaat met een stevige zuidwester of erger nog, een noordoostelijke wind. Dan wordt het allemaal wel erg onaangenaam en zelfs gevaarlijk. Wijsheid is op zo’n moment geboden. Zeker als er op open vlaktes of in de heuvels wordt gefietst. Dan is de keuze snel gemaakt. Fiets blijft op stal en de indoortrainer gaat aan. We verdienen tenslotte de kost niet met fietsen. En aan buitenlucht gelukkig geen gebrek hier met onze viervoeter Bob. Want naar buiten gaan met hem dat moet. Fietsen moet niet…maar liever wel 😉 

Lees ook: Op weg naar The Ride 2024 | Fietsles en Op weg naar The Ride 2024: nieuwe blog op ZijWielrent

Redactie Zijwielrent.nl

More Posts

Fietsen in Emilia-Romagna tijdens de Nove Colli

INTRODUCTIE NIEUWE LIV LANGMA RACEFIETS

Fietsen in Flevoland: Landal GreenParks Waterparc Veluwemeer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Keep up to date

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Follow us

ZijWielrent © 2024