Vermogensmeter

Review: vermogensmeter Favero Assioma

Trainen met een vermogensmeter: ik ben er al lang in geïnteresseerd. Ik houd van cijfertjes en met een vermogensmeter kun je nog gerichter trainen. Er is alleen een nadeel: de meeste vermogensmeters zijn erg prijzig. Pas sinds kort zijn er varianten voor het kleinere budget, zoals de Favero Assioma. Deze review schrijf ik op basis van één maand gebruik op het vlakke en in de bergen.

Een vermogensmeter meet het vermogen aan de hand van de hoeveelheid energie die je levert. Dat kan op alle plekken waar jouw beenkracht wordt omgezet in aandrijvingskracht. Je hebt vermogensmeters die in de crank of crankarm zitten en exemplaren die in de achteras zitten. Dan is er nog een categorie die gebruikmaakt van de pedalen. Tot die categorie behoort de Favero Assioma.

Je kunt de Favero Assioma gebruiken met fietscomputers van Garmin, Mio en Wahoo en andere typen fietscomputers die gebruikmaken van ANT+ gegevensoverdracht.

Favero Assioma vermogensmeter
Alles wat je nodig hebt om de pedalen snel te kunnen monteren, is meegeleverd.
Look pedalen

De Favero Assioma is helaas niet verkrijgbaar als Shimano SPD-SL pedaalsysteem. De vermogensmeter maakt gebruik van het wat minder gangbare Look pedaalsysteem. Grote kans dus dat je andere plaatjes onder je schoenen moet zetten als je deze vermogensmeter wilt gebruiken.

Eenvoudige montage

Je kunt de Favero Assioma uitstekend zelf monteren, ook als je geen ervaring hebt met sleutelen. De handleiding is heel duidelijk maar wel alleen in het Engels en Italiaans. Je hebt slechts een (meegeleverde) inbussleutel nodig. Het kost je ongeveer tien minuten om de pedalen op je racefiets te monteren.

Let er bij het monteren van de schoenplaatjes op dat je schoen voldoende vrij staat en dat deze de meter niet raakt of schampt.

Vermogenspedaal Favero Assioma
De meter en batterij zit verwerkt in de cilider. Het resulaat is een mooi slank pedaal.
Eerste gebruik

Na iedere montage moet je de Favero Assioma vermogensmeter kalibreren. Dat stelt niet zoveel voor: trap een paar rondjes achteruit en fiets dan een tijdje in een vaste cadans vooruit. Zoek hiervoor bijvoorbeeld een verkeersluwe weg uit of zet je fiets even in de Tacx.

De vermogensmeter rekent de druk op de pedalen om naar wattages. Om dit juist te laten verlopen, moet je de juiste crankarmlengte bepalen en aangeven op je fietscomputer.

Fietsen met de vermogensmeter

Tijd om de weg op te gaan. Ik vind het aanvankelijk moeilijk om in de Look pedalen te komen. Met de stelschroef zet ik de pedalen wat minder strak en daarna gaat het prima.

Het ontwerp van de Favero Assioma is verder goed. De batterij en meter zitten in een cilindervormige behuizing tegen de crankarm aan. Daardoor blijft het pedaal mooi plat en hangt er niets onderaan. De pedalen raken niet sneller de grond dan normale pedalen en de afstand tussen je schoen en de pedaalas blijft zo klein mogelijk. Het gewicht van de set pedalen is gering: slechts 295 gram.

Favero pedaal vermogensmeter
Op de cilinder zit een magnetische aansluiting om de vermogensmeter op te laden.
Vermogensmeter gegevens

Nu eens kijken wat de Favero Assioma allemaal te melden heeft. Ik heb op zowel mijn Garmin Edge 500 als mijn Wahoo Elemnt Bolt fietscomputer een speciaal scherm ingericht voor vermogensinformatie.

Ik vind het een feest om nog meer informatie te krijgen dan ik al had. De cadansmeting loopt nu ook via de Favero Assioma en ik zie precies hoeveel watt ik weg trap. Al snel kijk ik vooral naar de 5-secondenmeting (gemiddelde wattage over 5 seconden). Dit cijfer geeft me een heel goed inzicht in hoeveel kracht ik op de pedalen zet. Ook kan ik zien of ik dit gelijkmatig vol kan houden.

Ik kan alleen niet zien of ik op mijn linker- en rechterpedaal evenveel kracht zet, want de meter zit alleen op het linker pedaal. Nu heb je in de praktijk ook niet zoveel aan die informatie. Het stelt je weliswaar in staat om je pedaalslag te monitoren. Maar je hebt geen meting nodig om je pedaalslag te oefenen.

Vermogensmeter wattage
Vergeleken met een hartslagmeter levert de vermogensmeter directere informatie.
Trainen met de vermogensmeter

Ik ga wat experimenteren met sprinten en klimmen. Wat blijkt? Mijn hartslag is inderdaad een veel onnauwkeuriger graadmeter. De vertragingsfactor is groot. Het duurt behoorlijk lang voordat mijn hartslag op niveau is, overeenkomstig de inspanning die ik lever.

Hoe meer ik eraan gewend raak om in wattages te rekenen, des te gerichter ik kan trainen. Een onregelmatige  lange klim kan ik nu bijvoorbeeld heel gedoseerd tegen mijn omslagpunt aan fietsen. Mijn vermogensmeter geeft direct kloppende informatie over de geleverde energie, zonder vertraging.

Je hartslag is gewoonweg minder nauwkeurig en betrouwbaar. Neem een paar slokken water en je hartslag vliegt gemakkelijk tien slagen omhoog omdat je even je adem moet inhouden. Ander voorbeeld: je hartslag is pas bovenop een viaduct op volle toeren, terwijl je toch al wel degelijk onderaan begonnen bent met alles te geven.

Kortom: je kunt een stukje nauwkeuriger trainen als je rekent in vermogenszones in plaats van hartslagzones. Wat niet betekent dat trainen op hartslag geen goede manier van trainen is.

Vergelijk wattages

Een leuke extra van trainen met een vermogensmeter: je kunt de progressie in je training heel makkelijk monitoren. Neem een sprinttraining: je kunt met een vermogensmeter perfect zien of je meer wattage wegtrapt dan pakweg twee maanden eerder. Ook kun je jouw prestaties één op één vergelijken met die van met anderen.

Duurzaam

Ik heb de Favero Assioma getest tijdens meerdere lange tochten in barre weersomstandigheden. Geen enkele keer heeft de meter me in de steek gelaten. Ik bleef al die tijd netjes voorzien van informatie.

De accu gaat volgens de fabrikant circa vijftig uur mee. Opladen gaat eenvoudig door het magnetische stekkertje op de cilinder te klikken. Het stekkertje is voorzien van een universele mini-usb kabel met meegeleverde adapter.

Conclusie

Een hartslagmeter is een uitstekende tool om te trainen. Toch heeft een vermogensmeter meerwaarde voor ambitieuze amateurs. Met een vermogensmeter kun je, dankzij de directe informatie, nog gerichter werken aan je doelen. Bovendien kun je gemakkelijker je progressie bijhouden.

Verder is een vermogensmeter natuurlijk een onweerstaanbare gadget voor een cijfertjesfreak zoals ik. Verheug je op nog meer data en analyseplezier.

De Favero Assioma is misschien wel de beste oplossing als je zoekt naar een betaalbare vermogensmeter. Hij kost € 499,- (bij o.a. i-Mobile), is zelf te monteren en je hebt alle informatie die je nodig hebt binnen handbereik.

Verantwoording: voor het schrijven van deze review heb ik een tweedehands Favero Assioma ontvangen van i-Mobile, die ik mag houden.

Volg deze blog
Bart van Oers
Bart van Oers

Een man die schrijft op Zijwielrent.nl? Tja, als Jannekes man geniet ik een voorkeurspositie. Sinds 2012 ben ik verslingerd aan wielrennen. Het liefst zit ik trainingsschemaatjes uit te vogelen en mijn hartslag te analyseren op Strava. Maar ik ben vooral weg van de techniek van racefietsen. Ik heb mijn fiets helemaal gefinetuned en reparaties doe ik natuurlijk ook gewoon zelf. Graag deel ik mijn kennis met jou, dus mail me gerust via info@zijwielrent.nl. Verder heb ik een eigen metaalbedrijf: Stuk van Staal.

More Posts

LIV INTRODUCEERT NIEUWE MTB: PIQUE ADVANCED 29

International Women’s Day Ride 2024 in Valkenburg – puur genieten

Inspirerende vrouwen op de fiets by TENUE des Femmes: dit is Antoinette!

Eén reactie

  1. Beste hoe is het met het in en uit klicken van de pedalen ? Daar schenen bij sommige een probleem te zijn .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Keep up to date

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Follow us

ZijWielrent © 2024