Voeding

Wielrennen en voeding: tips van veldrijdster Sanne van Paassen

Voeding voor vrouwen die wielrennen

Tijdens een women’s clinic in racefietswinkel Rings in Goirle gaf Sanne goede tips over wat te eten voor je gaat wielrennen.

sportvoeding_clinic_vrouwenwielrennen

Grote belangstelling voor de womens wielrenclinic bij racefietswinkel Rings in Goirle.

Wat voor ontbijt is het beste als je gaat wielrennen?

Sanne van Paassen: eet bij voorkeur ongeraffineerd voedsel zoals havermout of een banaan, voor een constante bloedsuikerspiegel. Wanneer je een Mars eet, piekt je bloedsuiker heel snel omhoog én snel weer omlaag. Bij een banaan blijf je bloedsuiker constant. Als je ‘s ochtends met zoet begint, blijf je daar de hele dag zin hebben, dus doe dat maar liever niet.

Hoe behoud je voldoende energie tijdens een zware prestatietocht?

Zorg dat je ieder uur 60 tot 90 gram koolhydraten binnenkrijgt, in de vorm van bijvoorbeeld bananen, vijgen, dadels, sportrepen en gelletjes. Een banaan bevat 20 koolhydraten. Dat zijn ieder uur twee bidons met sportdrank en een banaan. En wanneer je bijvoorbeeld de Alpe d’Huez op fietst, moet je ieder half uur iets eten. Als je in het begin niet goed gegeten hebt, merk je dat aan het eind.

zijwielrent_sportvoeding

Voor en tijdens het wielrennen heb je veel koolhydraten nodig.

Soms heb je echt geen zin meer in al dat zoet. Wat dan?

Neem altijd iets mee dat je écht lekker vindt, voor als je eigenlijk geen zin meer in eten hebt. (Sanne neemt altijd een croissant met vanillepudding mee). Eet drie uur vóór de tocht, bijvoorbeeld pasta, brood, rijst of havermout. Vul je voeding aan vanaf anderhalf uur fietsen. Als je gelletjes gebruikt, drink daar dan goed bij.

Het is soms lastig om tijdens het fietsen te eten, zeker als je het zwaar hebt.

Praktische tip: snijd je repen van te voren doormidden. Eén hap is makkelijker te pakken en te eten tijdens het fietsen.

Wat te eten als je gaat wielrennen?

Een deelneemster aan de clinic laat zien wat zij meeneemt als ze gaat wielrennen.

Wat kun je het beste drinken tijdens een fietstocht?

Neem liever geen water mee. Als je zweet, moeten je mineralen aangevuld worden. Drink daarvoor een sportdrank. Je hebt drie soorten sportdrank: hypertone, isotone en hypotone sportdranken.

Een voorbeeld van een hypertone sportdrank is AA drink. Maar omdat dit zo geconcentreerd is, kan het maagproblemen opleveren. In een hypotone sportdrank zitten wel mineralen maar te weinig koolhydraten. De beste keuze is een Isotone sportdrank. Probeer sportdranken uit voordat je ze tijdens het fietsen gebruikt.

Drink één bidon per half uur. Vind je drinken tijdens het fietsen lastig? Drink dan vóór het fietsen een bidon sportdrank met een inhoud van 750 milliliter sportdrank. Op die manier vul je van tevoren je mineralen aan.

Hoe zorg je dat je na het wielrennen snel herstelt?

Eet eerst een herstelreep en zorg daarna dat je zo snel mogelijk eiwitten binnenkrijgt. Neem bijvoorbeeld een eiwitshake, chocomel of magere kwark. Hongerklop komt door het uitgeput raken van de glycogeenvoorraad. Je hebt dan alleen nog vetten als brandstof en je prestatievermogen slinkt tot vijftig procent. Dan moet je uitkijken voor de man met de hamer.

Over Sanne van Paassen

Professioneel veldrijdster Sanne van Paassen heeft in 2010-2011 het wereldbekerklassement veldrijden gewonnen. Ook reed ze in maart 2015 de Cape Epic, een 739 kilometer lange mountainbiketocht in Zuid-Afrika. Naast haar carrière als topsporter is ze actief als sportvoedingsdeskundige, zie Sannevanpaassen.nl.

Lees ook: Wat te eten en drinken tijdens het wielrennen

Volg deze blog
Janneke Scheepers van Zijwielrent.nl
Janneke Scheepers

Leuk dat je komt kijken! Ik ben Janneke Scheepers, in 2007 begonnen met wielrennen. De sport heeft mijn leven verrijkt en daar vertel ik graag over. Met mijn verhalen wil ik laten zien hoe geweldig het is om te wielrennen, of je nou fietst ter ontspanning of heel fanatiek bent. Ik vind het leuk als je reageert op mijn artikelen. Laat weten wat je denkt!