Wielrennen in Duitsland

Fietsen van Zwarte Woud naar Brabant in 4 etappes

Fietsen van het Zwarte Woud naar Brabant in vier etappes. Over voormalige spoorbanen en langs in ongebruik geraakte kanalen, door glooiende korenvelden en langs vakwerkhuizen. Wat een traktatie is deze fietstocht door vijf landen.

Het mooie van een meerdaagse tocht door onze buurlanden is dat je fietst door gebieden die je normaal gesproken voorbij rijdt, op weg naar de Eifel, Vogezen of Alpen. Je hebt echt de tijd om een regio in je op te nemen, terwijl het landschap in het voorbijgaan steeds verandert. Ondertussen leg je verbazingwekkende afstanden af over rustige wegen en fietspaden.

Ik fietste eind juni van het Zwarte Woud naar Etten-Leur met twintig leden van fietsclub ‘Cycling Ambassadors West-Brabant’ (CAWB). Vanuit Etten-Leur zijn we met twee busjes naar Duitsland gereden met onze racefietsen op een aanhanger. Één van de busjes zorgde voor bevoorrading tijdens de fietstocht terug. Een rit van in totaal 660 kilometer met overnachtingen in hotels.

Route dag 1: Endingen (DE) – Hambach (FR)

Onze tocht begint vanuit het historische centrum van het typisch Duitse stadje Endingen. Al gauw fietsen we door glooiende wijngaarden en korenvelden. Dit lijkt Frankrijk wel, bedenk ik me. Dat kan kloppen, want we bevinden ons in de grensstreek. Na het doorkruisen van de drukke stad Straatsburg fietsen we vele kilometers ongehinderd langs kanalen waaronder het Marne-Rijn-kanaal.

Het mooiste deel van de route vind ik het fietspad langs een droogstaand kanaal in Lotharingen, waarvan de bodem is begroeid met waterplanten. Om de paar honderd meter passeren we een oude sluis met een sluishuisje. Heel schilderachtig. De finish is in het Franse Hambach.

Fietsen langs kanaal in Lorraine

Vrouwenwielrennen

droogstaand kanaal, fietspad Frankrijk

Route dag 2: Hambach (DE) – Vianden (LUX)

Na een fraaie start door een landschap dat me doet denken aan de Pyreneeën, komen we in industrieel gebied. We fietsen onder pijpleidingen door en langs een kanaal met een staalfabriek. Het is vrijdag en overal wordt hard gewerkt. We voelen ons extra bevoorrecht om ontspannen op de fiets te zitten.

Hoewel het hoogteprofiel vooraf anders doet vermoeden, blijkt de rit mild met weinig hoogtemeters. Zelfs de twee verontrustend steile uitschieters in het hoogteprofiel vallen in de praktijk mee. Dat vindt niemand erg, gezien de afstand van 176 kilometer tot het zonovergoten Vianden. Hier genieten we van een klassiek Luxemburgs uitzicht: een kanaal omringd door historische panden, heuvels en met een kasteel op de top.

Wielrennen in Luxemburg

Fietsen in industrieel gebied

Uitzicht Vianden

Route dag 3: Vianden (DE) – Herve (BE)

Vandaag is de Koninginnerit! De route is kort maar krachtig: 133 kilometer lang met 1.700 hoogtemeters. We komen in bekend gebied: via de Hoge Venen in de Ardennen fietsen we naar het Land van Herve. De groep splitst voor de gelegenheid in tweeën op. We leven ons uit op de schitterende beklimmingen en afdalingen.

Hoewel ik al vaker heb gefietst in de omgeving van Stavelot, is het altijd weer genieten in dit gebied. Ik word verrast door een mild klimmende, voormalige spoorbaan die achter de racebaan Circuit Spa-Francorchamps loopt. Een ruw maar mooi fietspad door het groen, echt een verborgen parel.

Fietsgroep Cycling Ambassadors West-Brabant

ZijWielrent vrouwenwielrennen

Oude trambaan Stavelot

Route dag 4: Herve (BE) – Etten-Leur (NL)

Vanuit de stad Herve vangen we de terugtocht naar huis aan. Hoe dichter we bij Limburg komen, hoe drukker het wordt. Het is weer even wennen: de fietspaden, tegenliggers, toeterende auto’s en snelle opeenvolging van kruispunten. Wat een weelde aan ruimte heb je als fietser in Duitsland, Frankrijk en Luxemburg.

Een groot deel van de rit fietsen we langs de Maas, wat altijd weer genieten is. Razendsnel tikken de kilometers af en voor ik het weet, zijn we in de Brabantse Kempen, mijn geboortestreek. Ik vind het bijzonder dat ik blijkbaar zomaar even vanuit de Voerstreek naar huis kan fietsen. Natuurlijk daarbij geholpen door een stevige meewind, een sociaal rijdende groep en een afwisselende route die bijna regelrecht noordwaards voert. Zo anders dan reizen met de auto!

Onze eindbestemming Etten-Leur komt nu snel dichterbij. Degenen die zich nog sterk voelen, bedwingen de neiging om een finale te rijden: het is samen uit, samen thuis. Zo hebben we het de hele reis gedaan en zo kan iedereen met een lach de laatste kilometers volbrengen.

Fietsen in Frankrijk

Pauze met CAWB wielergroep

Vaker fietsen in Luxemburg, Duitsland en Frankrijk

Deze korte fietsreis zit er weer op. Eens te meer besef ik me dat de noordelijke regionen van Frankrijk, Luxemburg en Duitsland zoveel fietsplezier te bieden hebben. Ik neem me voor om er eens wat vaker naartoe te rijden. Je bent er in een mum van tijd en kunt er prachtig fietsen in alle rust en ruimte.

Bedankt Jos Hereijgers en Bert Kandel van CAWB voor de organisatie van deze heerlijke fietsreis. Ik heb genoten van het fijne gezelschap, de uitstekende bevoorrading en bovenal de schitterende route.

Foto’s: Koen Mol, Cor Seijkens, Ellen van den Doel, Annemiek Balk, Bart van Oers, Janneke Scheepers

Volg deze blog
Janneke Scheepers van Zijwielrent.nl
Janneke Scheepers

Leuk dat je komt kijken! Ik ben Janneke Scheepers, in 2007 begonnen met wielrennen. De sport heeft mijn leven verrijkt en daar vertel ik graag over. Met mijn verhalen wil ik laten zien hoe geweldig het is om te wielrennen, of je nou fietst ter ontspanning of heel fanatiek bent. Ik vind het leuk als je reageert op mijn artikelen. Laat weten wat je denkt!

More Posts

Een heerlijk fietsweekend bij Landal GreenParks Natuurdorp Suyderoogh

Review LaFuga zomerset WIT!

Nature is Bike – La Bikepacking – Bikepacking en région Maine-et-Loire

4 reacties

  1. Janneke je fietst niet alleen lekker, schrijven kan je ook!! Als ‘ouwe bok’ vond ik het leuk om deze tocht mee te ervaren. Met zo’n leuke beschrijving nogmaals ervaren smaakt naar meer !

    1. Dank je Frank! Als ‘oude bok’ kom jij ook nog heel goed mee! Ik vond het ook erg leuk, de volgende keer ben ik er zeker weer bij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Keep up to date

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Follow us

ZijWielrent © 2024