Lentetocht fietsen in Breda

Fietsroute Breda – Schijf (80 en 130 km) – Zijwielrent LenteTocht

De Zijwielrent/CCP LenteTocht op 21 mei 2017 was een dag met een gouden randje. De routes kun je hieronder downloaden.

Download 80 km route GPX Download 130 km route GPX
Den Deijl, LenteTocht
Huijs Den Deijl in Breda ligt er ’s ochtends prachtig bij in de lentezon. Foto: Harold de Roij.
Terugblik Zijwielrent / CCP LenteTocht 2017:

Restaurant Huis Den Deijl in Breda ligt er uitnodigend bij in het lentegroen, als de eerste deelnemers komen binnendruppelen voor de Zijwielrent / CCP LenteTocht. Op het terras nemen ze een kop koffie of thee. Handen worden geschud: fietsers zien elkaar weer terug of ontmoeten elkaar voor het eerst, nu eens niet via social media.

Weken heb ik deze tocht voorbereid. Het is de tweede Zijwielrent-tocht die ik organiseer, na de KempenTocht in 2016.

Samen met Bart heb ik een fietsroute bedacht van 80 en één van 130 kilometer. Een mooie tocht over fijne ‘doorrij-weggetjes’, geschikt voor grote groepen wielrenners maar wel schilderachtig en verkeersluw. Iedereen die vandaag meefietst, zal het beamen: in Breda en omstreken kun je prachtig fietsen!

  

Groepen met wegkapitein

Met meer dan honderd deelnemers gaat de LenteTocht van start. Bart en ik hebben de route niet uitgepijld, het is een groepsrit. Vooraf hebben we alle deelnemers laten aangeven welke afstand ze graag willen fietsen en hoe snel. Op basis hiervan hebben we groepen gemaakt van maximaal veertien fietsers.

Elke groep heeft een eigen gemiddelde snelheid. En iedere groep wordt begeleid door één van onze fietsvrienden die, samen met mij, eerder dit jaar het certificaat wegkapitein hebben behaald. Zij scannen de route en houden het tempo in de gaten.

Het werkt geweldig: over het tempo of de route horen we die dag geen klachten en iedereen komt uitstekend mee.

  

Lentetocht fietsen in Breda

Rustig tempo

Op kop van mijn eigen pelotonnetje, met mijn vader naast me, vertrek ik voor de 80-kilometerroute. Wat is het geweldig om andere wielerfans de omgeving van Breda te kunnen laten zien! We rijden onder boomkruinen met frisgroene blaadjes, wit lentelicht om ons heen.

Ik voer het groepje aan met een afgesproken gemiddelde snelheid van 26 kilometer per uur. Andere groepen gaan sneller, tot gemiddeld 32 kilometer per uur.

We fietsen door de Belgische grensstreek, een andere wereld

Vanuit Huis Den Deijl in Breda voert de route naar het zuiden. Over rustige landwegen en langs natuurgebieden fietsen we naar de Belgische grensstreek. Betonnen wegen, rode ‘dozen’ met rolluiken en bovengrondse elektriciteitskabels; het is en blijft andere wereld. En van daaruit duiken we de bossen in, naar café Jagersrust in Schijf.

  

Kasteel Bouvigne

De ene groep na de andere komt aanrijden, mooi om die opgetogen gezichten te zien. De krentenbollen, bananen en wafels zijn al uitgestald door Barts ouders. Bij café Jagersrust vinden ze het allemaal prima. Het is heerlijk zo aan de koffie op het terras in de zon. De eerste biertjes verschijnen op tafel en ik verdenk sommigen ervan hier best te willen blijven.

Maar toch fietsen we verder, op naar het volgende punt: het majestueuze Kasteel Bouvigne in het Ginneken in Breda. Fotogeniek ligt het op ons te wachten in spiegelend water. Mijn vriendin Astrid zet elke groep met het kasteel op de foto.

Kasteel Bouvigne, wielrenners
Alle fietsgroepen van de Zijwielrent CCP LenteTocht poseren voor Kasteel Bouvigne in Breda.
Nagenieten

Voor de fietsers van de 80 kilometer-route, onder wie ‘mijn’ groepje, zit de tocht er dan alweer bijna op. Drie andere groepen rijden nog een stukje door: zij fietsen nog 50 kilometer verder over de befaamde Slingerdreef en via een lus terug door de bossen van Chaam.

Ik kijk om me heen en zie overal fietsers in de zon, genietend van de gezellige sfeer

Het is middag als de fietsgroepen één voor één finishen bij Huis Den Deijl. De ene club bezweet en vol adrenaline, andere lachend en kletsend.

Buiten wacht het terras, aanlokkelijk in de zon. Ik kijk om me heen en zie overal wielrenners nagenieten, samen in een ontspannen sfeer. Wat een voldoening geeft dit! Deze middag heeft alles wat ik wensen kan. Een onvergetelijke fietsdag.

Racefietsen in Breda  Wielrennen in Breda

Fotografen Astrid van Loon en Harold de Roij, vrijwilligers, wegkapiteins en begeleiders, ouders van Bart: bedankt voor jullie hulp!

Download routebestanden Zijwielrent/CCP LenteTocht Breda
Download 80 km route GPX Download 130 km route GPX
Janneke Scheepers van Zijwielrent.nl
Janneke Scheepers

Leuk dat je komt kijken! Ik ben Janneke Scheepers, in 2007 begonnen met wielrennen. De sport heeft mijn leven verrijkt en daar vertel ik graag over. Met mijn verhalen wil ik laten zien hoe geweldig het is om te wielrennen, of je nou fietst ter ontspanning of heel fanatiek bent. Ik vind het leuk als je reageert op mijn artikelen. Laat weten wat je denkt!

More Posts

Review LaFuga zomerset WIT!

Nature is Bike – La Bikepacking – Bikepacking en région Maine-et-Loire

Review EKOï C4 racefietsschoenen

5 reacties

 1. Hallo,

  Janneke, we hebben elkaar gesproken op MH2D 2017 te St.Geertruid, je was de 1000e bezoeker van onze bewaakte fietsenstalling. Leuk dat we op deze manier elkaar misschien nog eens treffen. Succes met je toertocht, ik wil met 4 deelnemers starten bij jullie, wanneer stopt je inschrijftermijn?

  Groeten Baukje

  1. Hoi Baukje, wat leuk om van je te horen en dat je mee wilt fietsen! Met meer mensen nog wel. Jullie zijn meer dan welkom om te komen ervaren dat het in Breda en omstreken net zo mooi is als in Zuid-Limburg 🙂 Inschrijven kan totdat… de tocht vol zit. Ik zal je alvast opnemen in het lijstje van mensen die geïnteresseerd zijn, meer informatie volgt tegen die tijd. Hopelijk tot dan!

 2. Hallo Janneke en Bart ,

  Meld me vast aan voor de lente tocht op 5 mei , bedoeling is om de 130 km te fietsen , neem een fietsmaatje mee uit Dronten . Heb er nu al veel zin in , het is een omgeving waar ik nog nooit gefietst heb terwijl er familie en collega’s in Roosendaal wonen .
  Gr Ruud

 3. Ha Janneke, ik lees je inspirerende website nu al een tijdje en vandaag met een maatje de lentetocht Breda 2017 (80km) van jullie gefietst met behulp van de gpx download. Echt prachtige route, en weer eens wat anders dan het noord Hollandse landschap waar ik normaal gesproken fiets. Dank!

  Groetjes,
  Marco

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Keep up to date

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Follow us

ZijWielrent © 2024