Vrouwen wielrennen Girona

Girona: het ultieme vakantiegevoel op de racefiets

Girona, daar moet je naartoe om te fietsen! Al jaren horen we enthousiaste verhalen over deze Catalaanse stad. Mijn fietsvrienden en ik hoeven dan ook niet lang na te denken over onze volgende vakantie: Girona here we come. Graag deel ik mijn indrukken van deze fietsgekke stad met je.

Fietsgek, zeg je? Nou en of. Girona staat bekend als een geliefde uitvalsbasis voor profrenners om te trainen. Dat trekt wielertoeristen aan en daar speelt de stad op in. Met hippe wielerzaken, fietscafés en hotels speciaal voor wielrenners.

Maar ook buiten de stad worden fietsers op handen gedragen. Zo staan langs de wegen verkeersborden die aangeven dat automobilisten 1,5 meter afstand moeten houden van fietsers. Het verkeer houdt zich er uitstekend aan. We hebben ons geen moment onveilig gevoeld op de racefiets, zelfs niet op drukke autowegen waar je soms gewoon even een stukje overheen moet.

Fieten door het sfeervolle stadje Peratallada.
Fietsen langs de kust in Girona
Fietsen langs de Costa Brava; nog leuker met vrienden!

Fietsen langs de kust

Als je in de provincie Gerona op fietsvakantie bent, wil je natuurlijk wel langs de zee fietsen. Vanuit de stad volgden wij een milde route met weinig hoogtemeters tot aan kuststad Tossa de Mar. Een bruisende badplaats waar je kunt pauzeren bij diverse strandtentjes. Het uitzicht op de baai en de middeleeuwse stadsmuur is een klassieke ansichtkaart.

Strand Tossa de Mar
Pauze bij een strandtentje in Tossa de Mar.
Genieten langs de glooiende kustweg van provincie Gerona.

Vanuit Tossa de Mar kun je kilometers langs de kust fietsen over een glooiende, verrassend autoluwe weg met af en toe best wat hoogtemeters. Zeker bij hoge temperaturen kun je je hier behoorlijk op leeg rijden. Maar daar staan de heerlijke, vloeiende afdalingen op perfect wegdek tegenover. En natuurlijk het fantastische uitzicht: azuurblauwe baaien en witte stranden en de Middellandse Zee tot aan de horizon.

Voor het echte vakantiegevoel: het uitzicht vanaf de kustweg.

Klimmen in Girona

Waarvoor ga je nog meer fietsen in Girona? Om lekker te kunnen klimmen natuurlijk! De omgeving biedt veel klimvariatie: van milde lopers tot steile beklimmingen van 10 procent. De beklimmingen waarvan ik het meest heb genoten, waren de geleidelijke ‘lopers’ met een gemiddeld stijgingspercentage van 4 tot 6 procent. En daar zijn er heel wat van in de omgeving van de stad.

De mooiste vond ik de klim vanuit Santa Coloma de Farmers naar Sant Hilari Sacalm. Ruim 19 kilometer heerlijk ontspannen klimmen met een gemiddeld stijgingspercentage van slechts 3,2 procent. Op deze klim werden we trouwens wel erg vlot gepasseerd door een profrenner van Education First.

 Santa Coloma de Farmers naar Sant Hilari Sacalm.
Genieten op de milde klim vanuit Santa Coloma de Farmers naar Sant Hilari Sacalm.

De Els Àngels vanuit Mandremayna is een behoorlijke klim: 5,6 kilometer lang en een stijgingspercentage van gemiddeld 6 procent. Ik deed ‘m aan het einde van een lange rit en had er best moeite mee. Het is wel een heel mooie klim met een schitterende afdaling. Vanuit Girona is ‘ie een stuk milder: gemiddeld 3 procent stijgingspercentage over 10 kilometer.

Gerona verrast je soms met pittige klimmetjes.

Rocacorba: de zwaarste klim

De Rocacorba is de lastigste klim van de omgeving. Vandaar ook de T-shirts bedrukt met ‘Rocacorba’ in de fietszaken van Girona. Bart en ik deden ‘m tijdens onze eerste rit van de vakantie. We hadden ons niet verdiept in de route en hadden geen rekening gehouden met deze 1e categorie klim. De opleidingsploeg van SEG, die ons tegemoet kwam, had al een belletje kunnen doen rinkelen.

De 13 kilometer lange klim begint onschuldig genoeg. Na een milde aanloop bevind je je op zo’n 7 procent stijgingspercentage. Niets bijzonders dus. Maar al gaandeweg loopt het stijgingspercentage steeds verder op, totdat je voortdurend naar 10 procent zit te kijken. Met amper rustmomenten. Mooie vergezichten zijn er niet, alleen bos. Tot het einde toe blijft de klim stevig omhoog lopen. Tot je eindigt bij een gesloten hek met erachter een zendmast. Bepaald niet het mooiste uitzicht dat ik heb mogen aanschouwen op een top.

Top van Rocacorba
Moe op de top van de Rocacorba.

Ik zou je aanraden deze klim later in je fietsvakantie te doen, als je meer gewend bent aan het klimmen. Het is zeker niet de mooiste of fijnste klim, maar je kunt daarna wel pronken met zo’n kek Rocacorba-shirt.

Fietsen in het binnenland van Gerona

Wijk zeker eens af van de gebaande wegen en laat je verrassen door het mooie binnenland. Zo hebben wij een route uitgezet naar het Catalaanse dorpje ‘Breda’ (dat konden we natuurlijk niet links laten liggen), waar we heerlijk hebben geluncht.

Breda is nooit ver weg :).

Middeleeuws stadje Monells
Op de laatste dag fietsten we een route door verschillende middeleeuwse stadjes rondom Girona. Dit was misschien wel de allermooiste rit.

Op onze route kwamen we onder meer door het middeleeuwse stadje Monells. Om het bloemrijke binnenpleintje te bereiken, doorkruis je eerst wat smalle steegjes met arcadebogen. Het is echt een aanrader om hier onder een galerijboog te pauzeren en te genieten van een cortado: espresso met warme melk.

Dit pleintje in Monells is een ideale pauzeplek voor een cortado.
Erg leuk om door de smalle weggetjes van Monells te fietsen.

Peratallada
Nog mooier vonden we Peratallada. Dit ommuurde middeleeuwse stadje kom je binnen door een oude poort, waarna je in een doolhof van smalle straatjes terechtkomt. Het is een beleving om over het ruwe plaveisel door dit authentieke plaatsje te fietsen.

Fietsen in middeleeuwse stad in Gerona
Aanrader: plan je route door het middeleeuwse stadje Peratallada.
Oude stadjes bij Girona
Je fietst hier over eeuwenoud plaveisel tussen authentieke panden.

Minstens zo schilderachtig is het landschap tussen deze stadjes in. We fietsten over stille wegen tussen wuivende korenvelden, vol veldbloemen en klaprozen. Ik herinner me een weids uitzicht met een kerkje in de verte. Grote rollen stro op okergele velden. De zwoele wind gaf ons nog een extra duw in de rug. Hier had ik het echte gevoel van vrijheid dat alleen fietsen me kan geven.

Puur fietsplezier tussen de graanvelden van Gerona.
We hadden hier de wind in de rug en dat was genieten!

Gravelpaden rondom Girona

Je hebt trouwens best wel kans dat je tijdens je rit rondom Girona een stukje gravel tegenkomt. Over het algemeen kun je daar prima overheen fietsen met je racefiets. Een leuke afwisseling en op die boerenweggetjes beleef je het Catalaanse landschap nóg intenser.

Voor gravelliefhebbers is Girona een aanrader!
De paden zijn prima te fietsen… zolang ze droog zijn.

Maar let wel op als het een tijdje heeft geregend. Dan kan zo’n mooi gravelpad veranderen in een plakkerig, taai kleibad waar niet doorheen te komen is. Ja, een paar meter hooguit. Daarna kun je je wielen uit het frame halen om de taaie klei met een stokje tussen je remmen en derailleurs uit te peuteren. Ik spreek uit ervaring.

Gravelpad? Een kleimoeras!
Deze Geronese klei was zo hardnekkig, ik kon het er niet af spoelen.

De stad Girona in duiken

Heb je een rustdag, dan is het erg leuk om het centrum van Girona in te duiken. Internationale winkelketens vind je er amper. Wel heel veel originele kleding- en interieurboetiekjes en sieradenwinkels. Het is erg leuk om door de oude straten te wandelen en rond te neuzen. Je kunt ook heerlijk lunchen in Girona bij een van de vele lunchrooms.

’s Avonds wachten de wijn-, kaas- en tapasbars op je. Wij hebben zo genoten bij tapasrestaurant Txalaka, dat we er nog een keer terug zijn gegaan. Het concept is simpel: je betaalt per gerechtje en aan de hand van het aantal bordjes en prikkers wordt het bedrag bepaald.

Een waar tapasfeestje bij restaurant Txalaka.
In Girona kun je overal terecht voor een afzakkertje.

Hippe, fietsgekke stad

Girona is opvallend hip en gek van fietsen, met stijlvolle fietsenzaken en fietscafés. Zoals La Fabrica Girona, een sfeervolle lunchroom. Hier zie je ze in het wild: de Instagram fietsmeisjes en -jongens, zo weggefietst uit de catalogus. Wij hebben er geluncht en dat was helemaal volgens het foody-boekje. Rode bieten, quinoia, bows, eetbare bloemen en smoothies, allemaal heel verantwoord en fotogeniek, maar gelukkig ook erg lekker.

Een hele mooie zaak is The Service Course. Met prachtige kleding (schrik niet van een wielershirt van € 180,-), design gravelbikes en racefietsen. Ze hebben ook een werkplaats waar je terecht kunt voor reparaties. Bart had een losgeschoten versnellingskabel en stond een half uur later weer buiten met een werkende fiets. Ideaal!

Fietsenzaak The Service Course in Girona.

Fietsenzaak ‘Bike Sleep Cycle’ trekt de aandacht met een schitterende Basso in de etalage. Je kunt er racefietsen huren en fietstochten in Girona boeken. In de kledingrekken veel MAAP.

Aan fietsverhuurbedrijven in Girona trouwens geen gebrek. Google maar eens ‘Bike Rental Girona’. Neem wel je eigen pedalen (en liefst ook zadel) mee! Een racefiets huren beviel mij vorig jaar tijdens mijn fietsvakantie op Mallorca uitstekend.

Dit jaar hebben we onze eigen racefietsen meegenomen naar Girona. Bart en ik vervoerden de zeven fietsen in een busje, terwijl onze vrienden met het vliegtuig gingen.

Verblijf in Girona

In Girona zijn veel leuke verblijfsaccommodaties waarvan sommige specifiek gericht zijn op fietsers. Wij hadden met onze groep van acht personen twee ruime appartementen in hetzelfde gebouw en een bergruimte voor de racefietsen. We hoefden maar de deur uit te stappen of we stonden in hartje Girona, te midden van de restaurantjes, lunchrooms en boetieks.

Heel gezellig en levendig dus! Maar wil je graag zonder oponthoud meteen lekker weg kunnen fietsen, dan zou ik aanraden om een accommodatie buiten de stad boeken. Je moet echt een route plannen om efficiënt de stad uit te komen.

Het terrasje bij ons appartement om de hoek, sfeervolle finishplaats van onze ritten.

De uitgang van ons appartement middenin Girona, trap op en fietsen maar!

Fietsroutes in Girona

Voor fietsroutes in Girona kun je op veel websites terecht. Zo heb ik een route inclusief de Rocacorba-klim geplukt van Bikemap.net. Al stuurde die route Bart en mij wel dat gravelpad op, dat door regenbuien was getransformeerd tot een plakkerig kleimoeras. Op Cyclinglocations.com staan ook een paar mooie routes met GPX-bestanden.

Genieten op strak asfalt tussen veldbloemen in een glooiend landschap.

Als je zeker wilt weten dat de routes en je verblijf in Girona helemaal tot in de puntjes geregeld zijn, dan kun je ook met een reisorganisator meegaan. Een bekende is Marijn de Vries, zij organiseert fietsvakanties in Girona (ladies only en gemengd). Op haar Instagram-account deelt ze veel foto’s van fietsen in Girona. Leuk om te bekijken en alvast in de stemming te komen.

Twee reisgenootjes waren eerder al eens op fietsvakantie naar Girona geweest met Wielerbus. Van hun routes hebben we veel plezier gehad.

Prachtige klaprozenvelden langs de wegen van provincie Gerona.

Fietsen in de lente

Girona heeft ontzettend veel te bieden; van de kust, beklimmingen en rustieke landschappen tot een bruisend stadscentrum. Ik vind de lente een ideale tijd om er te fietsen. Het is dan nog niet zo heet, wat fijn is met klimmen. Op de wegen en stranden is het nog heerlijk rustig.

De talloze veldbloemen in de bermen zijn een fijne bonus. Vooral de velden met klaprozen zijn prachtig om te zien. Wat is het genieten, fietsen tussen de idyllische graanvelden en een blauwe hemel boven je. Het ultieme vakantiegevoel op de fiets.

Volg deze blog


Janneke Scheepers van Zijwielrent.nl
Janneke Scheepers

Leuk dat je komt kijken! Ik ben Janneke Scheepers, in 2007 begonnen met wielrennen. De sport heeft mijn leven verrijkt en daar vertel ik graag over. Met mijn verhalen wil ik laten zien hoe geweldig het is om te wielrennen, of je nou fietst ter ontspanning of heel fanatiek bent. Ik vind het leuk als je reageert op mijn artikelen. Laat weten wat je denkt!

More Posts

Review LaFuga zomerset WIT!

Nature is Bike – La Bikepacking – Bikepacking en région Maine-et-Loire

Review EKOï C4 racefietsschoenen

9 reacties

 1. Beste Janneke

  Leuke inspirerende site heb jij. Ben weer geinspireerd voor 2020!
  Gr Frank Kuijt

  Rij op verschillende eroica stalen modellen Legnano Bianchi ca 50 jaar oud Ook hierop vanuit nederland naar Italie gefietst 1300 km Reislogger frank kuijt

 2. Wat n leuk verslag Janneke. Dit wordt onze eerste keer fietsen in Spanje. Voorgaande jaren was Frankrijk ons favoriet fietslandje.
  We hebben er zin in en dus nu op zoek naar een leuke accommodatie. Bedankt voor de tips. Nu ik nog trainen op de trainer 🙂

  1. Hoi Carmelita, dat wordt vast een heerlijke vakantie! Accommodaties genoeg en nog volop tijd om te trainen. En als je geen zin hebt in ploeteren en zweten in de bergen, dan kun je altijd nog heerlijk langs de kust fietsen. Veel plezier! Groetjes Janneke

 3. Hoi Janneke,

  Erg leuk en inspirerend artikel, bedankt. Hierdoor heb ik nog meer zin in mijn fietsvakantie van volgende week in en rond Girona.
  Vraagje, heb je toevallig wat routes ( GPX-bestanden) die je kunt delen? Ik zou de routes ook erg graag rijden.

  Alvast bedankt!

  Groet,

  Freek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Keep up to date

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Follow us

ZijWielrent © 2024