Dameszadels voor wielrensters

12 dameszadels voor je racefiets

dameszadel_tegen_zadelpijn1

Ben je op zoek naar een nieuw dameszadel voor je racefiets? Bekijk deze 12 dameszadels van bekende zadelmerken zoals Fi’zi:k, Selle Italia, Specialized en Prologo.

Waar moet je op letten bij dameszadels?

Zoals je in deze gallery kunt zien, zijn er veel verschillende soorten dameszadels voor de racefiets. Als je wilt weten wat voor soort zadel het beste past bij jouw bouw en houding op de racefiets, lees dan het artikel ‘Vind een dameszadel voor je racefiets in 4 stappen.’

Blader door de gallery door rechts bovenaan steeds op de rode knop ‘Volgende’ te klikken.

Janneke Scheepers van Zijwielrent.nl
Janneke Scheepers

Leuk dat je komt kijken! Ik ben Janneke Scheepers, in 2007 begonnen met wielrennen. De sport heeft mijn leven verrijkt en daar vertel ik graag over. Met mijn verhalen wil ik laten zien hoe geweldig het is om te wielrennen, of je nou fietst ter ontspanning of heel fanatiek bent. Ik vind het leuk als je reageert op mijn artikelen. Laat weten wat je denkt!

More Posts

Op weg naar The Ride 2024 | Why Tell Me Why

Review: Kalkman sportvoeding: good energy!

5 leuke vrouwen om te volgen

9 reacties

  1. Nou, je hebt een goede smaak… Maar inderdaad, die bedoel ik maar dan de versie met de stalen rail, iets zwaarder maar kost de helft. Dat zadel maakte van een vriendin van me een lange afstandfietser i.p.v. een van koffietent naar koffietent ploeterende wielertouriste.
   http://www.brooksengland.com/catalogue-and-shop/saddles/touring+%26+trekking/Cambium+C17+S+Ladies+Ltd+Ed/ deze ken ik nog niet maar gezien de uitsluitend positieve respons die ik krijg op de herenmodellen kàn ’t niet anders dan dat dit model ook een winner is. Wellicht kan je ‘m zelf ’s uitproberen?

 1. Hoi Theo, uitproberen is altijd interessant, wel ben ik heel tevreden met mijn huidige zadel, de Ruby Expert van Specialized. Daarvoor had ik de Bontrager Affinity en die beviel minder.
  Groetjes Janneke

 2. Beste Janneke, Heb je ook een zadeltip voor de edele damesdelen? Ik heb zelden/nooit zadelpijn aan de bottenkant, maar wel een geïrriteerde clitoris. Maakt niet uit wat voor fietsbroek ik draag, zeem/kunststof zeem oid. Een tip daarover is bij meer dan welkom. (eerste racefiets toen ik 16 was, nu ruim 40 jaar verder en verheugd dat zoveel vrouwen nu racefietsen) Groet, Yvette

  1. Hoi Yvette, wat jammer dat je klachten blijft houden, zelfs na zoveel jaren fietsen! De oplossing moet je denk ik eerst en vooral zoeken in een zadel dat beter past. Je kunt je een heel goed passend zadel laten aanmeten door een bikefit te laten doen met een zadel-drukpuntentest. Dit doen ze onder meer bij Jurrian Cycling COnsultancy (dan wordt er een matje onder het testzadel gelegd, waarop de drukpunten precies zichtbaar zijn.) Zie dit filmpje van mijn bike fit die ik daar heb laten doen: https://www.zijwielrent.nl/bikefit-bij-bike-passion/.
   Wat betreft jouw specifieke klacht: wellicht is een triatlon zadel wel wat voor je? Een fietsmaatje van me heeft veel baat bij het ISM Adamo zadel met open voorkant, dat ook wordt gebruikt voor tijdritten (waarbij je sterk voorover zit en voor dus ook meer druk hebt). Zie: https://www.ismseat.nl/tijdrit-zadels/ Het merk Cobb heeft eveneens zulke zadels. Misschien is dat wel wat voor jou. Whatever works! Veel succes, hopelijk vind je een oplossing waarmee je zonder klachten kan genieten van het fietsen!

 3. Hoi Janneke,

  Wat een geweldige site. Precies wat ik zocht. Ik ben namelijk van geslacht gewisseld. Ik schrok toen ik na mijn operatie weer op mijn oude flite zadel ging zitten. Nooit last gehad, maar nu lag na drie kwartier fietsen mijn huid al open en was alles rood en gezwollen. Wat was ik blij met jouw adviezen. De afstand tussen mijn zitknobbels zijn natuurlijk niet breder geworden, maar het perineum en de schaamstreek zijn weker en kwetsbaarder geworden. Na uitgebreid je site te hebben bestudeerd, heb ik voor een Specialized Oura Expert gel vrouwenzadel met breedte 14,3 cm gekozen. En het het resultaat is geweldig. Nergens meer last meer. Bedankt.

  1. Hoi Kaat, wat fijn te lezen dat mijn artikel je heeft kunnen helpen! Nog veel te vaak hoor ik mensen klagen over zadelpijn, ze denken dat het erbij hoort en dat je ‘eelt’ moet kweken of een betere broek moet kopen. Dan roep ik steeds: zadelpijn is echt niet nodig, zorg dat je het goede zadel hebt. Het vergt even wat tijd en testritten om het zadel te vinden dat echt bij je past, maar het is zo de moeite waard. De Specialized Oura is echt een fijn zadel, een vriendin van me is er ook heel tevreden over. Dank voor je reactie en veel fietsplezier!

 4. Dit is een interessant artikel.mijn vrouw heeft ook een zit probleem,dus zal haar hier kennis van geven. ZE zou zomaar geholpen kunnen zijn. Met vriendelijke groeten René Been

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Keep up to date

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Follow us

ZijWielrent © 2024