Racefietsen

Dameszadel racefiets stap 1: meet je zitbotjes op

Zitbotjes: meet de afstand voor je dameszadel racefiets
Janneke Scheepers
Geschreven door Janneke Scheepers

De stand van je zitbotjes is het belangrijkste punt om rekening mee te houden als je een nieuw dameszadel voor je racefiets gaat kopen.

Bij vrouwen staan de zitbotjes over het algemeen verder uit elkaar dan bij mannen. Daarom zijn dameszadels meestal breder dan herenzadels. Je kunt er eenvoudig achter komen hoe ver jouw zitbotjes uit elkaar staan.

Meet je zitbotjes op:
 • Neem een stuk golfkarton (van bijvoorbeeld een doos) van pakweg 300x200mm.
 • Leg dit op een vlak dat stevig genoeg is om met je volle gewicht op te gaan zitten zoals een salontafel of kruk.
 • Ga nu een paar tellen op het karton zitten zodat je zitbotjes 2 deuken maken in het karton.
 • Als het goed is, zie je nu dat het golfkarton heel licht op twee plaatsen ingedeukt is. Dat zijn je zitbotjes. Tip: ga met een houtskool of krijtje over het karton, zo zie je de afdrukken nog beter verschijnen.
 • Zet met een pen een puntje in het hart van ieder deukje. Meet nu de afstand tussen de twee punten op.
Resultaat
 • Staan je zitbotten minder dan 10 centimeter uit elkaar, kies dan een dameszadel van 13 centimeter breed.
 • Staan je zitbotten verder dan 10 centimeter uit elkaar, kies dan een dameszadel van 14,5 centimeter breed.
zitbotjes_opmeten_wielrennen_vrouwen2

Zitbotten professioneel laten meten

Dit is slechts een leidraad. Iedere zadelfabrikant heeft zijn eigen regels. Het is dan ook het beste om naar een goede winkel te gaan met een grote collectie racefietsen en dameszadels. Hier kunnen ze je zitbotjes professioneel opmeten. Dat gaat ongeveer hetzelfde in zijn werk als met het karton, alleen ga je op een speciaal apparaat met een meetkussen zitten.

Terug naar overzicht Snel naar stap 2

©Zijwielrent.nl

Over de auteur

Janneke Scheepers

Janneke Scheepers

Leuk dat je komt kijken! Ik ben Janneke Scheepers, in 2007 begonnen met wielrennen. De sport heeft mijn leven verrijkt en daar vertel ik graag over. Daarom ben ik de website Zijwielrent.nl gestart. Met mijn verhalen wil ik laten zien hoe geweldig het is om te wielrennen, of je nou fietst ter ontspanning of heel fanatiek bent. Ik vind het leuk als je reageert op mijn artikelen. Laat weten wat je denkt!

7 Reacties

 • Bedankt Janneke, supernuttige tips. Ik heb de Diva Gel Flow, maar blijf last houden van de zitbotten. Ik ga eens uitzoeken of de maat eigenlijk wel bij mij past!

 • Wat fijn dat je met de tips over zadel kopen komt. Ik ben nu 14 weken zwanger en mijn (heren)zadel zit écht voor geen meter meer. Ik ga er meteen mee aan de slag;!

  • Hoi Simone, blij te horen dat de tips nuttig zijn. Heb je al een geschikt zadel gevonden? Je kunt anders ook een zadelmeting laten doen bij de betere fietsenzaak in de buurt. Er zijn best veel winkels die dit aanbieden. Ik hoop dat je een passend zadel vindt en dat je nog lang kunt genieten van het wielrennen tijdens je zwangerschap. Succes! Groetjes Janneke

 • Hoi ben heel blij met de uitleg. Wil de Alpe d’ uzes gaan fietsen. En omdat ik een hele nare ervaring had met een goed fietszadel. Waardoor ik dus ontzettend veel pijn heb gehad. En nu met deze tips hoop ik dat het voorbij is en dat ik zonder pijn de we berg op kan

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.