Dameszadel Oura Pro van Specialized getest

Dameszadel racefiets stap 1: test welke zadelvorm bij je past

De vorm van het zadel is heel bepalend. Welke vorm bij jou past, is heel persoonlijk. Daar kom je alleen achter door te testen.

Zadels hebben drie basisvormen die je kunt selecteren:

 1. In de lengte is het zadel vlak of hol.
 2. De achterkant van het zadel is rond of plat.
 3. Van bovenaf gezien heeft het zadel een T-vorm of V-vorm. – De T-vorm heeft een lange, smalle neus en wordt achterop breed. – De V-vorm loopt vanuit de neus snel uit, zoals het Specialized Power zadel. Die V-vorm is voor vrouwen vaak beter geschikt dan voor mannen.
3 basisvormen van zadels
Vorm zadel racefiets
T-vorm en V-vorm van het zadel.
Dameszadel komvormig of vlak
Zijkant zadel in de lengte: plat of hol (komvormig)
Achterkant zadel: plat of rond
Test met een plan

Welke drie basisvormen het beste bij jou passen? Daar kom je achter door te testen. Maar test wel met een plan!

Je houdt steeds twee van de zadelvormen hetzelfde en verandert één van de vormen, en test of dat beter bevalt. Hierdoor wordt het aantal keuzes in zadels steeds minder. Totdat je bij het zadel komt waarop je fijn fietst.

Tip: maak een testformulier, waarop je steeds bijhoudt welke van de drie vormen je hebt gewijzigd, en wat het effect is. Meer weten? Lees dit uitgebreide artikel over testen van zadelvormen met een plan.

In de volgende stappen worden de zadelvormen verder besproken.

Terug naar overzicht Snel naar stap 2
Janneke Scheepers van Zijwielrent.nl
Janneke Scheepers

Leuk dat je komt kijken! Ik ben Janneke Scheepers, in 2007 begonnen met wielrennen. De sport heeft mijn leven verrijkt en daar vertel ik graag over. Met mijn verhalen wil ik laten zien hoe geweldig het is om te wielrennen, of je nou fietst ter ontspanning of heel fanatiek bent. Ik vind het leuk als je reageert op mijn artikelen. Laat weten wat je denkt!

More Posts

Leatt Endurance 4.0 fietshelm: een fijne offroad reisgenoot

Ben jij ook klaar voor de Amstel Gold Race?

IRIS & Komoot organiseren opnieuw Women’s Weekenders

9 reacties

 1. Bedankt Janneke, supernuttige tips. Ik heb de Diva Gel Flow, maar blijf last houden van de zitbotten. Ik ga eens uitzoeken of de maat eigenlijk wel bij mij past!

 2. Wat fijn dat je met de tips over zadel kopen komt. Ik ben nu 14 weken zwanger en mijn (heren)zadel zit écht voor geen meter meer. Ik ga er meteen mee aan de slag;!

  1. Hoi Simone, blij te horen dat de tips nuttig zijn. Heb je al een geschikt zadel gevonden? Je kunt anders ook een zadelmeting laten doen bij de betere fietsenzaak in de buurt. Er zijn best veel winkels die dit aanbieden. Ik hoop dat je een passend zadel vindt en dat je nog lang kunt genieten van het wielrennen tijdens je zwangerschap. Succes! Groetjes Janneke

 3. Hoi ben heel blij met de uitleg. Wil de Alpe d’ uzes gaan fietsen. En omdat ik een hele nare ervaring had met een goed fietszadel. Waardoor ik dus ontzettend veel pijn heb gehad. En nu met deze tips hoop ik dat het voorbij is en dat ik zonder pijn de we berg op kan

 4. Hoi Janneke, bedankt voor je mooie site. Er blijft voor mij echter, ondanks mijn goede zadel, toch een probleem bestaan. Wat ik ook voor fietsbroek koop, de zeem is niet goed gevormd. Ik heb daar last van en ook een aantal die ik hierover spreek hebben dit probleem.
  De zemen hebben altijd een heerlijk dik stuk, maar dit dikke stuk loopt richting de voorzijde te snel smal toe met dan daarnaast het dunnere deel van de zeem. Het gevolg is dat de zitbotjes op het dunnere deel van de zeem terechtkomen. Precies naast het dikkere stuk zeem.
  Als de zemen voor vrouwen ongeveer 7 cm meer naar voren in de zeem zouden worden genaaid is dat probleem opgelost.
  Ik was pas bij een fietsenzaak waar dit probleem ook bekend is en ze vertelden me dat een aantal vrouwen de zeem door een goed naaiatelier naar voren toe laten verplaatsen. Ik heb nog nooit (op de Assos na vroeger, maar dat is ook veranderd inmiddels) meer een goede fietsbroek kunnen vinden. Heeft iemand een tip?

  1. Hoi Jacqueline,

   Je kunt eens contact opnemen met I-Ris. Zij zijn bezig om de pasvorm van wielerkleding speciaal voor vrouwen te verbeteren. Wellicht kunnen zij hier iets mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Keep up to date

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Follow us

ZijWielrent © 2024