Beter klimmen met de juiste cassette en techniek

Iedereen kan klimmen met wielrennen. Ten minste, als je in goede gezondheid bent. Heb je er toch moeite mee of denk je zelfs dat klimmen voor jou niet is weggelegd? Met deze 3 tips lukt het wel!
Tip 1: Zorg dat je racefiets is toegerust op klimmen

Als je moeite hebt met klimmen, kijk dan eerst eens of je racefiets aangepast kan worden. Het is de beste tip die ik je kan geven.

Afgelopen juni fietste ik een toertocht in de Eifel en zag ik een meisje dat door haar vriend een heuvel op werd geduwd. Ze trapte loodzwaar, misschien maar 40 omslagen per minuut.

Pas je racefiets aan voor klimmen en ervaar het verschil
Zo zonde. Als ze nu wat kleinere verzetjes had gehad, had ze veel lichter kunnen trappen. Dan zouden haar spieren het minder snel hebben opgegeven en had ze die heuvel waarschijnlijk gewoon op eigen kracht op kunnen komen.

Standaard cassette
Wat je vaak niet weet als je begint met wielrennen, is dat nieuwe racefietsen afgeleverd worden met een standaard pakket versnellingen. In ieder geval niet met  een configuratie die voor iedere fietser geschikt is om steile of lange beklimmingen mee te bedwingen.

triple_crankset
Met een triple heb je aan de voorkant een extra klein kettingwiel erbij.

Cassette met grotere kettingwielen
Hier kun je gelukkig met vrij kleine ingrepen iets aan doen. Op vrijwel iedere racefiets is een andere cassette (de achterste kettingwielen) met grotere kettingwielen te monteren. Hoe groter het kettingwiel achter, hoe kleiner het verzet. Dan krijg je het zogenoemde ‘bergverzet’.

Hier zit uiteraard een maximum aan, afhankelijk van welke achterderailleur er op je fiets gemonteerd zit. Ieder merk en type heeft zijn eigen specificaties en zijn makkelijk terug te vinden op het internet. Een goede fietsenmaker kan je hierin ook adviseren.

Nieuwe cassettes zijn vanaf een paar tientjes verkrijgbaar. Dit kan net het verschil zijn tussen wel of niet die berg op komen.

Iveke en de Alpe d’Huez
Toen mijn fietsmaatje Iveke haar standaard cassette verruilde voor een variant met grotere kransjes, speciaal voor het klimmen, was ze dolblij. “Zonder die cassette had ik nooit de Alpe d’Huez zes keer kunnen beklimmen! Nu kom ik overal op, hoe steil ook.”

Iveke van Gerven
Iveke beklom zes keer de Alpe d’Huez. “Nu kom ik overal op, hoe steil ook.”

Triple racefiets
Nog beter is een racefiets met een triple schakelgroep. Dan heb je aan de voorkant een extra klein kettingwiel erbij. Hoe kleiner je vóór geschakeld staat, hoe lichter je kunt trappen. Nieuwe racefietsen worden echter niet meer met een triple groep uitgevoerd (behalve de echt goedkope groepen, maar die zou ik niet aanraden). Tweedehands kun je er nog wel aan een prima racefiets met een triple schakelsysteem komen.

Als je een nieuwer model racefiets hebt, heb je een grote kans dat deze uitgerust is met een 11-speed achterderailleur. Die kan achter grotere kettingwielen aan. Je hebt dan wellicht geen triple meer nodig. Lees meer over het verschil tussen compact en triple crankstel en over variëren met cassettes.

Voor de vlakke weg is een ‘klimcassette’ overigens minder fijn dan een standaard cassette want de stappen tussen je versnellingen worden groter. Je zou beide kunnen afwisselen als je handig bent of als je een tweede (klim)wielset hebt.

Tip 2: Begin de beklimming alsof die nog uren gaat duren – en hou dat vol
Begin aan de klim alsof die nog uren gaat duren
Begin aan de klim in een tempo dat je heel lang vol kan houden. Alsof het nog uren gaat duren. Dit is een mentale kwestie waarbij je de rust moet zien te vinden. Jij en je fiets alleen. Laat je niet gek maken door mensen die harder gaan en blijf je eigen tempo rijden, ook al ga je voor jouw gevoel als een slak.

Met een hartslagmeter kun je vrij eenvoudig zien hoe hard je aan het werk bent. Mocht je daar niet mee rijden dan is je ademhaling een goede indicatie: is praten lastig, dan ga je te hard! Boven komen is het doel en boven komen zal je. Hóe maakt niet uit!

MontVentouxCingles
Klim alsof je dit nog urenlang zult toen – alsof je naar de top van de Mont Ventoux fietst!
Tip 3: Schakel naar het kleinste verzet

Luister niet naar de mensen die zeggen dat je wat tandjes moet ‘overhouden’ voor het einde van de klim. Tenzij dit je mentaal echt helpt.

Schakel al in het begin naar een licht verzet
Het is beter om al direct aan het begin van de klim naar een licht verzet te schakelen en een hoge cadans (veel trapomwentelingen per minuut) te draaien. Op die manier ontzie je je spieren zoveel mogelijk en houd je het klimmen langer vol.

“Maar met een klein verzet en hoge cadans ga je amper vooruit”, zul je misschien wel ooit gehoord hebben. Ook daar hoef je niet naar te luisteren. Heb je nog energie over, dan kun je altijd nog sneller trappen.

Ook na een dag klimmen kunnen je spieren nog vooruit, want je hebt niet zo hard hoeven duwen op de trappers. En hoe steil het ook wordt, met jouw lichte verzet kom je zelfs het lastigste stuk wel op. Zeker als je op de echt steile stukken nog even gaat staan. Meer daarover lees je in mijn andere klimtips.

Veel succes en plezier met klimmen en blijf proberen!

Volg deze blog
Janneke Scheepers van Zijwielrent.nl
Janneke Scheepers

Leuk dat je komt kijken! Ik ben Janneke Scheepers, in 2007 begonnen met wielrennen. De sport heeft mijn leven verrijkt en daar vertel ik graag over. Met mijn verhalen wil ik laten zien hoe geweldig het is om te wielrennen, of je nou fietst ter ontspanning of heel fanatiek bent. Ik vind het leuk als je reageert op mijn artikelen. Laat weten wat je denkt!

More Posts

Leatt Endurance 4.0 fietshelm: een fijne offroad reisgenoot

Ben jij ook klaar voor de Amstel Gold Race?

IRIS & Komoot organiseren opnieuw Women’s Weekenders

2 reacties

  1. Handige tips! Ik ga dit jaar wielrennen in Gran Canaria en aangezien ik alleen maar in plat midden Nederland fiets (en pas 3 weken in bezig ben van een wielrenfiets) ben ik naarstig op zoek naar tips 🙂 ik heb al wat gevonden op je site.

    1. Gran Canaria, daar heb ik ook nog ooit gefietst! Prachtig dalen vanuit de bergen naar de kust toe. Maar het gaat er best pittig omhoog ook, dat ga je nog wel merken, ha ha. Fijn om te horen dat je iets hebt aan de klimtips. Als je nog eens ergens anders graag meer over wilt weten, let me know. Veel plezier tijdens je vakantie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Keep up to date

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Follow us

ZijWielrent © 2024