Wielrenners Utrecht

Team Zijwielrent.nl kennismakingsrit

Wat was het leuk: de kennismakingstocht van Team Zijwielrent.nl op zondag 6 maart. Op de Utrechtse Heuvelrug hebben we alvast onze kuitspieren op de proef gesteld voor de AGR 2016.


De mist hangt nog in het landschap als we het parkeerterrein oprijden bij café StayOkay in Bunnik. De Peugeot 504 uit 1973, door Bart omgetoverd tot Zijwielrent.nl toerwagen, heeft op de snelweg al het nodige bekijks getrokken, inclusief omlaag gedraaide ramen en opgestoken duimen. Voor Bart en mij staat het vast: dit wordt een topdag!

Zijwielrent wielerauto
De Zijwielrent.nl ’toerwagen’, een Peugeot 504 uit 1973.
Oude en nieuwe bekenden

Daar staan Anton en Xander al, uit Hoorn. En daar komen Sabine, Koen en Thijmen aangereden, ook uit Breda. Hé, Geke en Jan van de Haar, die ik tot dusver alleen kende van Facebook. Wat geweldig om iedereen in levende lijve te zien en elkaar de hand te schudden.

Als we binnen koffie drinken en wachten tot de groep compleet is, zit de sfeer er al meteen goed in. Daar komen Bas en Tom binnen, die ik al ken van Team Cycling Connects People. Als laatste voegen mijn overburen Theo en Carola zich bij de groep, samen met hun vriendin Eef.

We zijn compleet. Een fijne groep van veertien wielrenners en wielrensters.

Wielrennen op de Utrechtse Heuvelrug
Klaar voor vertrek op de brug voor café StayOkay in Bunnik.

Hoewel een dag vol bewolking en regen is voorspeld, schijnt een waterig zonnetje. Snel wegwezen dus. Na een groepsfoto op de brug voor het café gaan we van start. Tachtig kilometer door de prachtige omgeving van de Utrechtse Heuvelrug. Het is windstil en niet te koud: prima weer voor een winterse tocht.

Fietsen in Utrecht
Op de dijk richting het dorp Amerongen.
Praatgraag clubje

De meeste fietsers in de groep kennen elkaar al van social media of eerdere tochten. Het is een klein wereldje. Geen aftasten vandaag, het is een praatgraag clubje dat hier fietst. Tegelijkertijd is een lekker tempo ingezet, dus we zijn zo in Amerongen voor de pauze in Café Buitenlust.

Binnen is het druk maar gelukkig is er een zaaltje vrij waar we kunnen zitten. Snel maken we met behulp van de losse tafeltjes een grote L-vormige gezelschapstafel.

Wielrenners in Café Buitenlust
Koffiepauze in Café Buitenlust in Amerongen.
Amerongse berg

Na koffie en gebak is het tijd voor de overige vijftig kilometer. Te beginnen met de Amerongse Berg, die we met koude spieren zullen moeten beklimmen.

De vorige keer met Meewind Koers merkte ik het ook al: als je maar kalm de Amerongse Berg op fietst, is die heel goed te doen. Sowieso is de andere kant zwaarder. Voor ons een heerlijke afdaling.

Wielrenster Eef
Wielrenster Eef van Team Zijwielrent.nl in de afdaling.

Moet je Geke zien, zij zet de sporen erin op die klim

Af en toe laat de zon zich nog zien, wat een geluk. Gespreksstof is er volop: over beklimmingen die we hebben gedaan, afstanden, persoonlijke fietsdoelen… En de AGR 2016 natuurlijk! “Welke afstand doe jij?” “Wij de 150 km. Raar, over zes weken al.”

Moet je die Geke zien, zij zet er de sporen in op die klim! De hele groep versnelt richting de top maar ze geeft haar koppositie niet af. Mooi gezicht.

wielrenners op Utrechtse Heuvelrug
Even op elkaar wachten aan het einde van een afdaling.
Lekke band

Na vijftig kilometer splitst een klein deel van de groep zich af om in een langzamer tempo verder te fietsen. Bart fietst met hen mee terwijl ik bij de oorspronkelijke groep blijf.

Een korte hagelbui wordt man- en vrouwhaftig doorstaan en we hebben lekker het tempo erin, tot mijn telefoon gaat. Het is Bart.

“We hebben een lekke band, kun je terugkomen?” Natuurlijk, Bart en ik fietsen altijd samen, en we dragen elkaars spulletjes in onze fietstasjes. Hij het stikstofpatroon, ik het pompje. Hoe onhandig.

Bart heeft het stikstofpatroon, ik het pompje. Hoe onhandig.

Samen met vrijwilliger Xander fiets ik terug op zoek naar de drenkelingen, terwijl de rest van de groep doorfietst. Na negen kilometer ontwaren we het gele jasje van Carola, het was haar band die het had begeven. Inmiddels is ook een andere behulpzame wielrenner gestopt en met inzet van het nu complete stikstofpatroon-met-pompje is het euvel snel verholpen.

Zo tik ik alsnog de honderd kilometer aan, wanneer we – inmiddels toch wel verkleumd – bij StayOkay aankomen.

Wielrennen en Café Stayokay
Bart legt het principe van supercompensatie uit aan Theo, die vandaag voor het eerst 80 kilometer heeft gefietst.
Sociale sport

Binnen is het warm en gezellig. Team Zijwielrent.nl heeft zich al geïnstalleerd aan een lange tafel in de hoek. Kommen soep erbij, er wordt gepraat en gelachen. Wat is wielrennen toch een sociale sport, dit is echt genieten.

Het begint al te schemeren als we afscheid nemen, maar dit is natuurlijk geen echt afscheid. Want over een paar weken zien we elkaar alweer.

Wat heb ik een zin in de Amstel Gold Race 2016! Dat wordt steengezellig, tijdens de tocht maar zeker ook op het festival na afloop. Nog een paar weken geduld…

Janneke Scheepers van Zijwielrent.nl
Janneke Scheepers

Leuk dat je komt kijken! Ik ben Janneke Scheepers, in 2007 begonnen met wielrennen. De sport heeft mijn leven verrijkt en daar vertel ik graag over. Met mijn verhalen wil ik laten zien hoe geweldig het is om te wielrennen, of je nou fietst ter ontspanning of heel fanatiek bent. Ik vind het leuk als je reageert op mijn artikelen. Laat weten wat je denkt!

More Posts

Fietsen in Emilia-Romagna tijdens de Nove Colli

INTRODUCTIE NIEUWE LIV LANGMA RACEFIETS

Fietsen in Flevoland: Landal GreenParks Waterparc Veluwemeer

2 reacties

  1. Ziet er erg gezellig uit! Jammer dat ik nog zo’n groentje ben, het is voor mij nog te vroeg om met een groep de weg op te gaan. Eerst maar eens beter leren fietsen!

  2. Hoi Gon,
    Groepsritten zijn inderdaad erg gezellig en dat meefietsen leer je zo hoor! Je bent meer dan welkom om mee te fietsen met Team Cycling Connects People, zie: https://www.facebook.com/CyclingCPTeam/?fref=ts. CCP organiseert gezellige tochten die open staan voor iedereen, je kunt inschrijven op de events via Facebook. En er zijn ook leuke clinics voor beginners, zie bijvoorbeeld Women on Wheels op 24 april: https://www.zijwielrent.nl/women-on-wheels-nieuw-event-op-wielerbaan-groningen/. Tot ziens op de racefiets!
    Groetjes Janneke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Keep up to date

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Follow us

ZijWielrent © 2024