Voeding

Wielrennen zonder maagklachten door slim te eten

Voorkom maagklachten tijdens wielrennen
Het belang van een goede timing van voeding

Tijdens het sporten wordt het bloed in je lichaam herverdeeld om zo het bloedvolume op pijl te kunnen houden. Om je huid en de werkende spieren voldoende ondersteuning te bieden, wordt de doorbloeding naar de andere organen verminderd. De doorbloeding van bijvoorbeeld je spijsvertering kan hierdoor met wel tachtig procent verminderen!

Vette voeding heeft aardig wat tijd nodig om te verteren.
Kortom: je wilt dat je lichaam alle energie kan besteden aan je sportprestatie en niet dat je lichaam tijdens het fietsen ook nog druk bezig moet zijn met je spijsvertering.

Wanneer eten om maagklachten te voorkomen?

Wanneer je het beste kunt eten voordat je gaat wielrennen, verschilt per persoon. Het hangt vooral af van wát je eet. Zo hebben gezonde voedingsmiddelen zoals volkorenbrood en groenten aardig wat tijd nodig om te verteren, wel drie tot vier uur. Kool heeft zelfs tot acht uur nodig.

Dit betekent niet dat je deze voedingsmiddelen moet mijden voordat je gaat fietsen. Maar als je tijdens het sporten last krijgt van je maag, besef dan dat dit wel eens zou kunnen komen door wat je gegeten hebt voordat je op de racefiets stapte.

Het is dus slim om te bedenken hoe lang de maaltijd die je wilt nuttigen, erover zal doen om te verteren. In onderstaand schema zie je de algemene verteringstijden van diverse voedingsmiddelen:

verteringstijden van voeding

Voorbeeld van slechte en goede timing van voeding
Geen maagklachten na een wit broodje met jam.
Een groene salade met zalm is een prima lunch voor een doordeweekse werkdag maar geen goed idee om te eten net voordat je op de fiets stapt. En andersom is een wit broodje met jam niet echt een ideale lunch, maar je krijgt er in ieder geval geen maagklachten van als je na een half uurtje op de racefiets springt. Je lichaam zal deze “snelle” koolhydraten snel opnemen en gebruiken. Verwacht dus ook niet dat je uren kunt fietsen op deze kleine maaltijd.

lunch voor het wielrennen

Een groene salade met zalm: minder geschikt als maaltijd vlak voordat je gaat wielrennen.

Gelukkig heeft niet iedereen last van maagklachten tijdens het wielrennen, ook niet als ze vlak ervoor een vette of vezelrijke maaltijd genuttigd hebben. Probeer gewoon uit wat voor jou het beste werkt. Doe dit wel op een moment dat er niets vanaf hangt; ga zeker niet met je voeding experimenteren op de dag dat je aan een groot fietsevenement zoals een granfondo meedoet.

Gezonde voeding is de basis van je fietsprestaties

Timing van je voeding is dus belangrijk, maar allereerst moet je basisvoeding op orde zijn. Meer hierover kun je lezen in mijn eerste blogbericht: ‘Gezonde sportvoeding: gewoon is al goed genoeg‘. Door gezond en gevarieerd te eten, krijgt je lichaam voldoende voedingsstoffen, vitamines en mineralen binnen om optimaal te kunnen functioneren. Gezonde dagelijkse voeding is dus eigenlijk de basis van je fietsprestaties. Daarnaast is de timing van je voeding heel belangrijk.

Voeding tijdens het wielrennen

Ga niet met je voeding experimenteren op de dag dat je aan een granfondo meedoet.

Voeding tijdens een granfondo

Binnenkort vertel ik  meer over voeding tijdens een groot fietsevenement zoals een granfondo. Hierbij wil ik jullie graag nog een heel goed en sportief 2016 wensen. Dat we maar veel op de fiets mogen zitten!

Volg deze blog
Wielrenster en sportvoedingsdeskundige Patricia Schippers
Patricia Schippers

Dag wielrensters, leuk dat jullie mijn blogbericht lezen. Mijn naam is Patricia Schippers. Ik ben werkzaam als gewichtsconsulente met specialisatie sportvoeding en geef voedingsadviezen aan zowel sporters als niet-sporters. Dit alles vanuit mijn eigen praktijk: <a href="http://www.debeterebalans.nl">De Betere Balans</a>. Ik zit graag op de fiets en heb een kleine voorkeur voor de mountainbike. Naast mijn mountainbike beleef ik ook veel plezier aan mijn racefiets en cyclocrosser. Willen jullie graag een bepaald onderwerp behandeld zien? Mail me gerust op info@debeterebalans.nl.