Marianne Vos interview

Marianne Vos: “In Rio ben ik een gevaarlijke outsider”

Marianne Vos is weer terug in het peloton en wat zijn we daar blij om. In dit 3-delige interview met Zijwielrent.nl vertelt de Olympisch kampioene over haar herstel, haar trainingen en het vrouwenwielrennen. Vandaag deel 1: de weg naar de Olympische Spelen in Rio.

Vorige week won je een etappe in de Aviva Women’s Tour (UK), een wedstrijd op het hoogste niveau. Je werd 4e in het algemeen klassement. Hoe vond je het gaan?
“De uitslagen waren goed maar ik merk dat ik nog tekort kom voor het klassement. Dat is niet fijn, maar wel realiteit. Toch ben ik blij dat ik deze koers weer in de benen heb en dat we met de ploeg een etappe konden winnen. Voor mij persoonlijk is dat ook gaaf, zeker omdat het de eerste en tweede etappe net niet gelukt was.

De Women’s Tour is een grote wedstrijd op onze kalender dus daar wil je graag goed voor de dag komen. Desalniettemin kwamen vier meiden net van hoogtestage en dan is het afwachten hoe het lichaam reageert. We konden niet onze stempel drukken op de koers maar we hebben gevochten wat we konden. Helaas verloren we Anna de voorlaatste dag in een valpartij en Lucinda en Shara door ziekte in de nacht voor de laatste etappe, dus de ploeg was flink uitgedund. Hopelijk herstelt iedereen snel.

Mijn mooiste moment was om het vele publiek langs de kant te zien

Mijn mooiste moment? Om het vele publiek langs de kant te zien. Rijen dik bij start en finish en ook onderweg stonden er veel mensen. Dat geeft voor ons rensters extra cachet aan deze koers.

marianne_vos_womens_tour
Tweet van de Aviva Women’s Tour na Mariannes etappewinst.

Op 5 juni won je de Ladies Classic in Herselt. Met nog zeven weken te gaan tot Rio, hoe sta je ervoor?
Het is natuurlijk altijd lekker om wedstrijden te kunnen winnen. Het betekent in ieder geval dat ik niet heel ver bij het niveau vandaan ben waar ik wil zijn. Ik ben wel blij dat ik, ook al is het nog maar zeven weken, nog heel even de tijd heb om wat aan te scherpen.

Het is natuurlijk krap. Ik heb eigenlijk tot november 2015 stilgelegen na een kwakkeljaar. Dan begint de opbouw. Die ging met horten en stoten: twee stapjes vooruit en weer één achteruit.

Dan is het zo maart, toen ben ik mijn eerste wedstrijden gaan rijden. Dat viel niet tegen. Ik kon in ieder geval gewoon lekker meedraaien. Ik wist wel dat ik nog niet het niveau had waar ik vandaan kwam. Maar ik hoopte dat ik er in ieder geval niet gigantisch afgereden zou worden, dat zou pijn hebben gedaan.

Ik probeer iedere dag de juiste dingen te doen om in Rio goed aan de start te verschijnen.

Natuurlijk miste ik die wedstrijdhardheid maar ik merkte dat ik met de wedstrijd beter werd. Richting de Waalse Pijl in april heb ik er nog een schepje bovenop kunnen doen. Dat was de eerste echte test, de eerste World Tour wedstrijd, en ook een van de zwaarste wedstrijden. Ik behaalde daar de negende plaats en voor mij was dat prima. Op dat moment was dat echt wel een goede wedstrijd en iets waar ik mee verder kon.

Van daaruit werd de zekerheid steeds groter dat ik me in ieder geval geselecteerd had voor de Olympische Spelen. Daarna is het zorgen dat ik elke dag de juiste dingen doe om in ieder geval op 7 augustus zo goed mogelijk aan de start te verschijnen.

WK Marianne Vos in Toscane
Marianne Vos op weg naar de zege tijdens het WK 2013 in Toscane. Foto: Bart van Oers.

Waar ga je de komende tijd nog aan werken?
Ik kom bergop nog wat tekort: lang en intensief dus. Dat is op zich ook niet heel verwonderlijk of heel schrikbarend. Maar dat zal straks in Rio wel een belangrijk punt zijn. Dus tot die tijd ga ik daar nog op trainen.

Hoe zien de laatste weken voor Rio eruit?
Als laatste voorbereiding rijd ik de Thüringen-Rundfahrt, die is van 15 tot en met 21 juli. Dat is een mooie koers. Intensief met toch ook wat snelheid en korte klimmetjes. De week erna vertrekken we naar Rio. Dan kun je het niet meer winnen met trainingen. Dus die laatste week thuis en in Rio is het gewoon een kwestie van fit blijven en scherp zijn.

De komende tijd ga ik trainen om bergop beter te worden.

Voel je veel druk? Denk je dat iedereen denkt dat jij gaat winnen daar in Rio?
Nou, ik denk dat die status wel een klein beetje veranderd is. Ik denk dat mensen altijd wel rekening met me houden en dat er in Nederland ook wel een bepaalde verwachting is. Maar waar ik tijdens de Olympische Spelen in Londen echt topfavoriet was, is dat nu zeker niet aan de orde. Ik ben meer een gevaarlijke outsider waarvan mensen nooit weten wat er misschien zou kunnen gebeuren. Momenteel zou ik mezelf niet bij het rijtje favorieten opschrijven.

Voel ik druk? Dat valt eigenlijk wel mee. Momenteel nog niet, misschien komt dat later nog. Ik weet waar ik vandaan kom en ik ben op zich blij met het niveau dat ik nu heb. Ik weet dat het nog steeds beter moet, dat gaat héél langzaam, en ik focus me liever daarop dan dat ik nu al bezig ben met de wedstrijd. Natuurlijk heb ik dat in mijn achterhoofd, maar ik ben liever bezig met wat ik in de hand heb tot die tijd.

Wat je niet in de hand hebt, kun je maar beter loslaten.

Dat kun je toch niet afdwingen, zeker niet in een paar weken tijd.
Nee, dat klopt. En dat heb ik het afgelopen jaar natuurlijk wel ondervonden. Dingen die je in de hand hebt, daar moet je je maar op focussen. En wat je niet in de hand hebt, dat kun je maar beter loslaten.

marianne_vos_kijkt_wielrennen

Als je nu kijkt naar de tijd die achter je ligt, kun je er nog iets positiefs uithalen?
Zeker. Ik heb mijn hele carrière wel beseft: er kan best eens een moment komen dat het tegenzit. Dat hoort in principe bij topsport. Ik heb altijd mazzel gehad, geen grote langdurige blessures of wat dan ook. Tegenslag is me redelijk bespaard gebleven. Dat is vorig jaar een keer wel gekomen en ik wist: dit hoort erbij. Het is niet iets heel bijzonders, iedereen loopt er een keer tegenaan.

Natuurlijk is het niet leuk en had ik ook liever niet langs de kant gezeten. Maar je beseft wel ineens hoe bijzonder het is als het wel allemaal klopt. De waardering en het besef van hoe mooi het is om topsporter te kunnen zijn, is nog maar eens versterkt. Met elke kleine stap die ik nu zet, ben ik blij. Terwijl ik voorheen zou hebben gedacht: wat is dit dan, het moet nog beter. Ik zou daar nooit voldoening uit gehaald kunnen hebben of er blij mee hebben kunnen zijn.

Je bent nog steeds jong, je kunt nog jaren op het hoogste niveau fietsen.
Ja, normaal gesproken wel. Al moet ik zeggen dat ik het afgelopen jaar toch door een heleboel mensen redelijk afgeschreven was. Maar goed, ik loop natuurlijk al best wel lang mee. Dus dan denken mensen: ze is ook wel een keer klaar.

Ik weet nu echt: dit is wat ik het liefste doe.

Nou, je hebt wel mooi al die kilometers in de benen.
Ja, en de ervaring neem ik natuurlijk ook mee. Ik ben nog steeds geen dertig. Ik ga er inderdaad vanuit dat als ik goed op mezelf let, ik nog wel even mee kan. Het afgelopen jaar was het gewoon even op. Maar ik denk zeker – misschien juist wel daarom – dat ik nu extra… Ik heb het echt gemist. Ik weet nu echt: dit is wat ik het liefste doe. De hang naar iets anders is er nog niet.

Je bent gestopt met mountainbiken, ga je daar straks na Rio weer mee verder?
Daar ben ik zeker mee gestopt. De ploeg heeft zelfs de fiets zo’n beetje aan de ketting gelegd, al heb ik dat zelf ook wel gedaan hoor. Ik wil in ieder geval graag weer de offroad opzoeken. Dat zal in eerste instantie het veldrijden zijn, dan denk ik nog niet aan mountainbiken.

Ik focus me nu op de weg. Komende vrijdag is het NK in Ouddorp, daar doe ik mee aan de wegwedstrijd. En ik moet eerlijk zeggen dat ik nog niet veel verder heb gedacht dan 7 augustus. In september is het EK, met start in Monaco en aankomst in Nice. Dat is ook nog een mooie wedstrijd. En in oktober hebben we het WK in Qatar. Dat zit nog ergens in mijn achterhoofd. Maar voor mij is Rio nu de focus.”

Lees ook deel 2 en 3 van dit interview:

Wielrenster Marianne Vos

Over Marianne Vos

Marianne Vos is ’s werelds meest succesvolle veldrijdster en wielrenster. Ze behaalde twee keer Olympisch goud en werd dertien keer wereldkampioene. Door haar kracht, winnaarsmentaliteit en liefde voor het wielrennen is ze een inspiratiebron voor velen.

Ook naast de fiets betekent Marianne veel voor de wedstrijdsport. Ze is als adviseur nauw betrokken bij de Women’s World Tour, de wedstrijden op het hoogste niveau in het dameswielrennen. En met het platform Strongher geeft ze wielrensters, van recreatief tot prof, een podium om te schitteren.
Volg deze blog

Janneke Scheepers van Zijwielrent.nl
Janneke Scheepers

Leuk dat je komt kijken! Ik ben Janneke Scheepers, in 2007 begonnen met wielrennen. De sport heeft mijn leven verrijkt en daar vertel ik graag over. Met mijn verhalen wil ik laten zien hoe geweldig het is om te wielrennen, of je nou fietst ter ontspanning of heel fanatiek bent. Ik vind het leuk als je reageert op mijn artikelen. Laat weten wat je denkt!

More Posts

Op weg naar The Ride 2024 | Why Tell Me Why

Review: Kalkman sportvoeding: good energy!

5 leuke vrouwen om te volgen

4 reacties

  1. Superleuk om te lezen dit, Janneke! Dit soort interviews lees ik graag van jouw hand, boeiend en ik voel gewoon je oprechte belangstelling voor de persoon, die je hebt gesproken. Ik verheug me op deel 2 en 3 . Ga hier vooral mee door 🙂
    En.. ik wens Marianne natuurlijk heel veel succes in Rio!

    1. Hoi Inge, bedankt voor je aardige reactie, echt fijn om te lezen. En ja, ik ben erg geïnteresseerd in hoe Marianne ervoor staat en hoe het met haar gaat, want ook ik gun haar het beste. Duimen voor haar!

  2. Hoi Janneke, Leuk verhaal. Op naar het succes. Waar zijn de foto”s gemaakt bij de kraan en de sofa in de werkplaats. Mooi.

    groet Petra

    1. Hoi Petra, dank voor je reactie! Mooie foto’s inderdaad, maar ik heb ze zelf niet gemaakt. Ik heb deze gekregen via Strongher, het platform van Marianne. Ik denk dat ze in Londen zijn gemaakt. Groetjes Janneke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Keep up to date

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Follow us

ZijWielrent © 2024